Štursko spominsko pokopališče s prenovljeno ograjo

datum: 09.01.2023
kategorija: Novice

Za izgradnjo kolesarskih stez in pločnikov ob osrednji prometnici skozi mesto je bil v Šturjah potreben poseg v spominsko pokopališče. Pri ponovni vzpostavitvi ograjnega zidu in vhodnega portala se je ohranilo kar največ originalnih elementov.

 Šturje so bile do leta 1953 samostojni kraj, do leta 1965 pa je pod štursko župnijo sodilo tudi naselje Kovk na Trnovski planoti. Znane so zgodbe o prenosu pokojnikov z Gore, o mrtvaškem kamnu na robu Šturij, kamor so pogrebci odložili krsto in se uredili ter se oddahnili pred prihodom v cerkev … No, zadnjo pokojno so leta 1965 na štursko pokopališče s Kovka že pripeljali z avtomobilom. Pokopališče je bilo opuščeno predvsem zaradi vojske in vojašnice v neposredni bližini. Zaradi širitve mesta samega, ki na tem območju ni dopuščalo širjenja pokopališča, pa bi bilo verjetno slej ko prej opuščeno tudi zaradi drugih razlogov. Ostali pa so spominski park in zanimive zgodbe, ki jih je zagotovo vredno ohraniti.

Ob načrtovanju izgradnje kolesarskih stez in pločnikov skozi mesto je bil nujen tudi poseg v štursko spominsko pokopališče. Želja je bila ohraniti ograjni zid in vhodni portal čim bolj nedotaknjen. Idej je bilo več, tudi takšne, ki so kolesarsko stezo načrtovale skozi pokopališče. Na koncu pa je tudi zaradi dotrajanosti zidu prevladal načrt, da se ograjni zid in vhodni portal zamakneta, na način, da se ohrani kar čim več originalnih elementov. Še pred izvedbo se je ponovno obrnilo na javnost, z namenom iskanja svojcev pokojnih, katerih posmrtne ostanke je bilo zaradi posega potrebno prekopati. Komunalno stanovanjska družba je predhodno tudi dokumentirala grobove, najdeni posmrtni ostanki pa so bili prepeljani v skupni grob na ajdovskem pokopališču. Ograjni zid je bil precej dotrajan, zato je sezidan na novo, medtem ko se je vse bistvene elemente vhodnega portala ohranilo in prenovilo, kovinski del vrat pa je popeskan in prepleskan. Nova ograja je zamaknjena, vizualno pa je povsem enaka prejšnji. Vrednost prenove, 19.825,77 evrov, je financiral občinski proračun.