'Hipokavst' bo predstavljen na mestu najdbe

datum: 08.01.2023
kategorija: Novice

Zavod za varstvo kulturne dediščine je po zadnjih izjemno pomembnih arheoloških odkritjih v Rustjevi hiši, ki je v obnovi, že pripravil nove kulturno-varstvene pogoje. Zaradi pomembnosti in ohranjenosti najdb predlaga v kar največjem mogočem obsegu prezentacijo 'in situ', torej ohranitev odkritih struktur na mestu najdbe.

tKonec lanskega poletja nas je presenetilo odkritje arheologov, ki so na območju Rustjeve hiše, hkrati z obnovitvenimi deli, opravljali raziskave. V dveh prostorih hiše so naleteli na zelo dobro ohranjene stebričke talnega gretja, hipokavsta. Stebrički so sestavljeni iz okroglih opek, postavljenih ena na drugo ter vezanih z malto. Nosili so dvignjena tla, ki so bila po domnevah arheologov (našli so številne mozaične kocke in fragmente) pokrita z mozaikom. Gre torej za osrednji del termalnega kompleksa rimske Castre, ki se nadaljuje v atrij, kjer so bili odkriti bazen ter več plasti trdnih apnenih estrihov (kompaktnih talnih oblog). Do tega odkritja so bile v Ajdovščini iz rimskega obdobja poznane le odprte peči – arheologija rustjeva hiša kurišča za ogrevanje prostorov. Ajdovski hipokavst pa je poseben zaradi izjemno dobre ohranjenosti keramičnih stebričkov in bistveno dopolnjuje dosedanje razumevanje prostorske ureditve Castre in življenja v njej. Dobra ohranjenost in pomembnost odkritih ostalin termalnega objekta ter obzidja s stolpom 11 na območju Rustjeve hiše narekuje ohranitev odkritih struktur na mestu odkritja ter predstavitev ostalin rimskih term 'in situ'.  Ker je v prostoru najpomembnejših najdb načrtovan družabni prostor, slaščičarna, Zavod za varstvo kulturne dediščine predlaga prekritje najdb s pohodnim steklom. Na mestu najdb bodo ohranjeni in primerno predstavljeni tudi nekateri drugi odkriti detajli zidov, tlakov in  obzidja, medtem ko bodo druge najdbe, pa tudi zgodbe in drugačne vsebine, predstavljene v tlaku ali s pomočjo digitalne tehnologije. Na nivoju tlakov bodo znotraj Rustjeve hiše predstavljene izključno rimskodobne ostaline.

 

tPo prejetju novih kulturno-varstvenih pogojev je že potekal tudi sestanek s projektantom. Trd oreh bodo predvsem strojne instalacije – najdbe, ki bodo prezentirane pod steklom, namreč zahtevajo posebne pogoje – predvsem stalno temperaturo in vlažnost. V teku je torej izdelava PZI načrtov z rešitvami, ki bodo zadostili kulturno-varstvenim pogojem, hkrati pa tudi projektu prenove, ki na tem mestu predvideva prostor za druženje. Dodatni stroški bodo bremenili proračun Občine Ajdovščina, ki je za projekt Prostor pekarskih in mlinarskih doživetij, načrtovan v pritličju Rustjeve hiše, pridobila 300.000 evrov nepovratnih sredstev iz razpisa LAS. Izjemne najdbe in imenitna prezentacija pa bodo po zaključku projekta prenove pomembna dodana vrednost tu načrtovanim zgodbam. 

FOTO: Primož Brecelj 

t

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj