Prvo delovno srečanje predsednikov KS z vodstvom Občine

datum: 06.01.2023
kategorija: Novice

Predsedniki krajevnih skupnosti na prvem srečanju z upravo v novem mandatu.

Predsedniki Krajevnih skupnosti občine Ajdovščina so se včeraj prvič v novem mandatu srečali z županom in upravo občine. Dobili so kopico informacij o delovanju krajevnih skupnosti ter tudi že prvo zadolžitev – do konca februarja bodo pripravili nabor investicij za vsako krajevno skupnost, kar bo osnova za pripravo načrtov razvojnih programov v aktualnem mandatnem obdobju.

 Občina Ajdovščina ima z letošnjim letom 28 krajevnih skupnosti, prav vse so bile zastopane na včerajšnjem sestanku, prvem srečanju župana, direktorice in uprave občine z novoizvoljenimi predsedniki krajevnih skupnosti. Prisotna pa sta bila tudi direktorja dveh najpomembnejših občinskih ustanov – Luka Jejčič iz Komunalno stanovanjske družbe in Egon Stopar iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

Župan Tadej Beočanin je predsednike pozval k pripravi predlogov investicij, ki jih želijo po krajevnih skupnostih izvajati v naslednjih štirih letih. Predloge bodo pripravili do konca februarja, to bo nato osnova za izdelavo načrtov razvojnih programov občinskega proračuna do leta 2026. Predsednike je še spomnil, da bo letos spomladi novo glasovanje projekta participativnega proračuna Moja pobuda. Direktorica uprave Mojca Remškar Planinc in občinska pravnica Zlata Čibej sta predsednike seznanili z vlogami krajevne skupnosti in predsednika. Direktorica je na kratko predstavila še potek projekta ozelenitve javnih površin – ogledi po krajevnih skupnostih so zaključeni, v pripravi so projekti. Mojca Božič pa jih je seznanila z operativnim delom, ki jih čaka – priprava in izvrševanje finančnega plana, upravljanje s prostori in podobno. Mojca Božič še naprej ostaja prvi kontakt predsednikov z občino. Predstavljene so jim bile nepremičninske zadeve, mnenja in soglasja krajevne skupnosti so namreč v nekaterih nepremičninskih primerih nujna, v drugih pa več kot dobrodošla. Uprava se večkrat za mnenje ter informacije obrne na predsednike krajevnih skupnosti, ki običajno zelo dobro poznajo razmere v kraju. Direktor Zdravstvenega doma Egon Stopar je predsednikom predstavil pomen 'prvih posredovalcev', ki so življenjskega pomena v kritičnih situacijah, še posebej v primerih, ko reševalci potrebujejo dlje časa za prihod na kraj intervencije. S krajevnimi skupnostmi tesno sodeluje tudi javno komunalno podjetje, veliko koristnih informacij so predsedniki tako dobili od direktorja Luke Jejčiča, na katerega so naslovili tudi veliko vprašanj o vzdrževanju javnih poti, košnji javnih površin, zimski službi, pokopališčih in podobno.

Predsedniki so tako prejeli veliko informacij, ki jim bodo koristile pri delu, hkrati pa so dobili tudi vse potrebne kontakte, ki jim bodo v pomoč pri urejanju zadev v svojih krajih. Srečno vsem!