Gradnja nove infrastrukture za oskrbo s pitno vodo se je prevesila v drugo polovico

datum: 14.12.2022
kategorija: Novice

Gradnja vodohrana pri Vodarni Hubelj lepo napreduje.

Naložba v celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj-Skuk, za katero je Občina Ajdovščina uspela pridobiti znatno sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev, prinaša v občino in tudi v širšo Vipavsko dolino boljšo javno oskrbo s pitno. Gradbena dela, ki so se na treh odsekih začela januarja letos, so že presegla polovico načrtovanega obsega. Projekt bo zaključen v mesecu oktobru prihodnjega leta.

logo kohezijski sklad.jpgV okviru celovitega projekta, namenjenega boljši javni oskrbi s pitno vodo, želi Občina Ajdovščina z izgradnjo rezervnih vodnih virov in povezovanjem vodovodnih sistemov povečati zanesljivost oskrbe s pitno vodo tudi v sušnih mesecih in v primerih okvar, izboljšati kakovost pitne vode v celotnem sistemu in povečati število gospodinjstev, ki se z vodo oskrbujejo iz javnega omrežja. Več kot šest milijonska naložba predstavlja enega od največjih Vodovodna povezava od Lokavca do Skuka, ki povezuje vodoosrkbna sistema Hubelj in Skuk, je zgrajena. investicijskih projektov v občini. Strateški pomen te naložbe je izjemen. "Podnebnih sprememb ne moremo ignorirati. Letošnja suša nas je jasno opozorila, da naš vodooskrbni sistem deluje na robu zanesljivosti, zato so vlaganja v rezervne vodne vire, v vodohrane in s tem zadostne zaloge neoporečne pitne vide, preprosto nujna," poudarja Janez Furlan, vodja Oddelka za gospodarstvo in razvoj Občine Ajdovščina. Ob tem posebej izpostavi problematičnost manjših in zasebnih vodovodov. Približno 400 odjemalcev se bo po dokončanju projekta lahko priključilo na veliko zanesljivejše javno vodooskrbno omrežje in bo dobilo neoporečno vodo. "Povezovanje dveh doslej ločenih vodooskrbnih sistemov Hubelj in Skuk prinaša dodatno varnost tako odjemalcem vode v Vipavski dolini kot na Gori in od Cola vse do Hrušice. Na povezan vodooskrbni sistem bo priključenih dobrih 20.000 odjemalcev, od tega približno 17.000 v občini Ajdovščina," dodaja Janez Furlan.

Lokavec Na gradbiščih, ki so oživela v začetku leta, so danes že vidni številni objekti bodočega vodooskrbnega sistema. Alenka Čadež Kobol, vodja Oddelka za gospodarske javne službe in investicije Občine Ajdovščina, pove, da so s potekom projekta zelo zadovoljni, saj je več kot polovica gradbenih del že zaključena. "Vodovodna povezava od Lokavca do Skuka, s katero sta vodooskrbna sistema Hubelj in Skuk odslej povezana, je v celoti zgrajena in je že v fazi testiranja ter priprave dokumentacije za uporabno dovoljenje," je v okviru predstavitve poteka del povedal Peter Kete, ki je s strani Občine Ajdovščina skrbnik tega projekta. Lepo vidno je tudi napredovanje gradnje vodohrana Hubelj ob vodarni v Ajdovščini. Zgrajeni sta že dve od skupno treh celic vodohrana, v katerem bo prostora za 3.000 m3 vode. Tudi objekt za dezinfekcijo vode je dograjen, trenutno v njem nameščajo opremo.

Dela lepo napredujejo tudi na tretjem odseku gradnje nove infrastrukture, ki bo vodovod Gora pripeljal vse do Hrušice. Fotografija je nastala v Podkraju. Zelo živahno je tudi na tretjem odseku gradnje nove infrastrukture, ki bo vodovod Gora pripeljal vse do Hrušice in bo v tem delu občine Ajdovščina vsem prebivalcem omogočil priklop na javno vodooskrbna omrežje. Na trasi vodovoda Col – Hrušica so že zgrajeni vsi objekti: vodohrana Višnje in Podkraj ter črpališča Col, Višnje in Strelice/Podkraj. V teh objektih je že nameščen tudi pretežni del opreme. Vzporedno so bile v okviru projekta že zgrajene vodovodne linije od Cola in Višenj do začetka naselja Podkraj, zaključuje pa se tudi gradnja linije od Višenj do vasi Bela. Ko bo zgrajen še manjkajoči del vodovodne linije od Podkraja do Hrušice, bodo vzpostavljeni pogoji za priklop odjemalcev na javno vodovodno omrežje. S priklapljanjem gospodinjstev naj bi predvidoma začeli ob koncu prihodnjega leta.

V obeh oddelkih Občine Ajdovščina, ki bdita nad projektom, so zadovoljni, da izvedba poteka v skladu s terminskim planom. Ne vemo, kakšne vremenske pogoje za gradnjo bo prinesla letošnja zima, zato je toliko bolj dobrodošlo dejstvo, da so izvajalci z nekaterimi deli doslej malce pohiteli.

Celotna načrtovana vrednost investicije znaša 6.372.057,51 EUR, sofinanciranje EU iz evropskega kohezijskega sklada je predvideno v višini 3.067.901,99 EUR, sofinanciranje Republike Slovenije pa v višini 541.394,47 EUR. Delež Občine Ajdovščina bo predvidoma znašal 2.762.761,05 EUR, končne vrednosti bodo zaradi načina izračunavanja obsega sofinanciranja znane po zaključku projekta.

logo kohezijski sklad.jpg

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada. www.eu-skladi.si