Turizem v dobri kondiciji

datum: 13.12.2022
kategorija: Novice

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je v naši občini prespalo za 30 % gostov več kot v letu 2019. Tudi obe »koronski« leti se je turizem v Ajdovščini dobro držal. Predvsem pa so se v tem času rojevale odlične ideje, tudi Vinski vlak Vipavske doline, turistična uspešnica letošnjega leta v Vipavski dolini.

Matjaž in Jani, kreatorja turističnega produkta Vinski vlak Vipavske doline. Turizem v občini Ajdovščina je v dobri kondiciji. V prvih desetih mesecih letošnjega leta, od januarja do oktobra, je bilo v naših turističnih posteljah zabeleženih kar 38.830 nočitev, kar je za okoli 30 % več kot v letu 2019, ko smo našteli 29.598 nočitev. Vmesni leti je zaznamovala epidemija koronavirusa, ki je pošteno klestila po turističnem gospodarstvu. V Ajdovščini pa smo z izkupičkom vseeno lahko zadovoljni. V najbolj kritičnem letu 2020 je število nočitev pričakovano padlo na 20.109, lani pa se je situacija skoraj normalizirala na 28.701 nočitev. 

V teh letih so domači turistični delavci veliko razmišljali in iskali nove ideje. Tako se je rodil tudi Vinski vlak Vipavske doline in v hipu postal uspešnica turističnega leta 2022 v Vipavski dolini. Na sedmih letošnjih panoramskih vožnjah od Nove Gorice do Ajdovščine in nazaj se je predstavilo 14 domačih vinarjev. Doživetje panoramske vožnje z vlakom in pokušino vin ob domačih dobrotah je navdušilo 415 gostov iz 10 različnih držav. Vozni red za prihodnje leto je že sestavljen, vinski vlak bo 14-krat zapeljal po razgledni železniški progi skozi Vipavsko dolino.