Cepljenje proti HPV tudi za dečke

datum: 09.12.2022
kategorija: Novice

Foto: Bibaleze

Cepljenje proti HPV virusu je v Ajdovščini tudi za starejše dečke brezplačno. Cepljenje za deklice in mladenke je vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje, od letošnjega šolskega leta se brezplačno cepijo tudi dečki v 6. razredu, subvencije za cepljenje starejših dečkov pa zagotavlja Občina Ajdovščina.

Cepljenje za deklice je vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje, medtem ko je cepljenje za dečke od letošnjega šolskega leta vključeno v sistematski pregled v 6. razredu osnovne šole, ni pa poskrbljeno za starejše dečke. Občina Ajdovščina ima dogovor z Zdravstvenim domom Ajdovščina, da subvencionira cepljenje proti HPV virusu za starejše dečke oziroma mladostnike od 7. razreda osnovne šole do 26. leta starosti.  Storitev se lahko že koristi!

Cepljenje je pomemben in sodoben javnozdravstveni ukrep na področju preprečevanja okužbe s humanimi (človeškim) papilomavirusi (HPV). Ti se prenašajo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, okužba pa v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, zato je okužbo težko zaznati, hkrati pa jo okuženi lahko prenaša na druge osebe. Virusi, s katerimi prihaja v stik večina spolno aktivne populacije, povzročajo okužbe, ki v skrajnih situacijah lahko privedejo do nastanka različnih rakavih obolenj tako pri ženskah kot pri moških.

Za cepljenje v Zdravstvenem domu Ajdovščina se starši lahko dogovorijo z osebnim zdravnikom – pediatrom, ali pa v okviru rednega sistematskega pregleda.