Škraplje – naravni zaklad v Binčušah

datum: 03.06.2022
kategorija: Novice

Škraplje pod Sinjim vrhom

Slovensko geološko društvo v soboto, 4. junija, prireja tradicionalno akcijo čiščenja zarasti na škrapljah v Binčušah pod Sinjim vrhom. Akcija sodi med dogodke, posvečene mednarodnemu dnevu geopestrosti, ki ga bomo prvič obeležili letošnjega 6. oktobra.

škrapljeNa Gori, ob cesti med Colom in Predmejo, so v Binčušah pod Sinjim vrhom lepo razvite škraplje, naravna znamenitost, ki se je oblikovala v debelih skladih jurskega apnenca. Izraža se v nepravilnih razpokah na površju apnenčastih skal. To so nekakšni žlebovi, različno globoki, ki jih izoblikuje tekoča voda, ko teče po neporaslih apnenčastih površinah. Kadar pa se v kombinaciji pojavijo še organske snovi ali tanka plast humusa, se tvorijo tudi organske kisline, ki ves proces pospešijo in okrepijo ter čez čas pustijo svoj pečat na dodobra spremenjenih oblikah apnenčastih skal. Škraplje pod Sinjim vrhom, ki se nahajajo tik ob cesti med vasjo Gozd in Kovk na Trnovski planoti, so eden lepših primerov tega posebnega kraškega mikroreliefa.

Slovensko geološko društvo bo škraplje v Binčušah očistilo zarasti, ki se je nabrala na kamnitih skladih. Udeležencem akcije bodo predstavljene geološke lastnosti teh plasti, ob tej priložnosti pa bo javnosti predstavljena tudi nova pojasnjevalna tabla. Dogodek sodi v okvir obeleževanja prvega mednarodnega dne geopestrosti, ki ga je lanskega novembra razglasila Generalna skupščina Unesca. Slovenija je bogata z različnimi kamninami in okameninami (fosili), posebej pa po pestrosti naravnega bogastva planota Trnovski gozd.

Če vas torej jutri pot zanese na Goro, se sprehodite do Binčuš in si oglejte mogočne škraplje, ki so tudi eden od slovenskih zakladov »geocachinga«, oziroma geolova – iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov, ki je razširjena po vsem svetu.