Dneve kulturne dediščine obeležujemo tudi v Ajdovščini

datum: 25.09.2021
kategorija: Novice

Foto:
Veno Pilon, Kruh, 1922, olje na platnu, Pilonova galerija Ajdovščina

Od 25. septembra do 10. oktobra bodo pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekali Dnevi kulturne dediščine. Obeležili jih bomo tudi v Ajdovščini. Obetajo se delavnice, v katerih sodelujejo Občina Ajdovščina, Pilonova galerija, posamezna društva in ajdovske šole. Letošnja tematika je posvečena hrani in jo zaokrožuje slogan: Dober tek!

Vključujoča in raznolika dediščina, ki pritegne najširšo javnost, v ospredje postavlja raznolikost in poudarja, da nas interakcija med ljudmi ali skupinami, ki izhajajo iz različnih kulturnih okolij, bogati. Hrana je v svoji raznolikosti nekaj, kar nas povezuje. Letošnji Dnevi kulturne dediščine, ki potekajo od 25. septembra do 9. kulturna dediščinaoktobra, v ospredje postavljajo pomen hrane in potekajo pod sloganom: Dober tek! Tudi v Ajdovščini se pridružujemo aktivnostim s področja kulinarike. V okviru evropskega projekta bo v torek, 28. septembra, ob 9. uri v Območno obrtno-podjetniški zbornici potekala delavnica Kreativnost in Inovativnost, kjer se bodo oblikovale ideje in poslovne priložnosti s področja mlinarstva in pekarstva. Pilonova galerija Ajdovščina pripravlja vodene oglede po stalni zbirki Vena Pilona z ustvarjanjem na temo umetnikove slike Kruh. 5. oktobra bo na sporedu izobraževalno-teoretična in praktična delavnica o revitalizaciji in kultohranjanju terasirane krajine. Evropskemu tednu kulturne dediščine se pridružujejo tudi ajdovske osnovne šole. OŠ Dobravlje pripravlja projekt 'Od setve do žetve', nabor fotografij, postopkov, opisov osnovnih živil nekoč in danes. Podružnična šola Lokavec v sodelovanju z Društvom Doli bo pomen kulturne dediščine obeležila s pohodom in ogledom dveh kmetij na temo pridelave in predelave hrane. Ogledali si bodo tudi ročno izdelavo kmetijskega in vrtnega orodja v kovinski delavnici ter pobližje spoznali etnološki muzej Batičeva hiša. Družili pa se bodo ob pripravi tipičnih lokavških jedi. Učenke in učenci Podružnične šole Vrtovin so pripravili spomine na vrtovinske mline, žage in fužine, ki so jih združili v obliki zbornika, pripravili pa so tudi razstavo.

 

Tovrstna srečanja bogatijo pomen kulturne dediščine in pripomorejo, da spoznamo in sooblikujemo nove navade, spletamo nove vezi in prijateljstva ter se prepustimo pestri snovni in nesnovni ponudbi letošnjih dogodkov. Kot pravi slovenski pregovor, »Dobra jed se sama ponuja«.