Hudourniške poplave zalile Ajdovščino

datum: 25.09.2020
kategorija: Novice

V Batujah kopljejo vodni jarek, da bo voda iz industrijske cone odtekla v strugo Vipave.

Če so se prejšnji petek gasilci borili z velikim ognjem ob močni burji nad Dolgo Poljano, se danes vse občinske sile za zaščito in reševanje spopadajo s hudourniškimi poplavami. Občane naprošamo, da ravnajo samozaščitno, ker so napovedi za ta konec tedna hudo mokre.

Batuje, zalita industrijska hala. Za polovico Slovenije je ARSO izdal oranžno opozorilo. V Ajdovščini smo dopoldne doživeli hudo deževje, ki je povzročilo hudourniške poplave. Voda je zalila praktično vso občino, tako mesto kot vasi, vse do Brij, Batuj in Črnič. Najhuje je bilo v Selu, Črničah in Batujah, kjer so velike težave nastale v industrijski coni. Zalilo je večino industrijskih hal, zato je poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina Igor Benko ukazal narediti prekop preko ceste in travnika, da je voda odtekla nazaj v strugo Vipave. Na Brjah je zalilo požiralnik, voda ogroža štalo z živino na kmetiji, iz Regijskega centra CZ Noga Gorica je že na poti tja muljna črpalka, ki ima kapaciteto 15.000 litrov/min. Več je bilo tudi vdorov meteorne vode v kleti in hiše. Ceste so trenutno prevozne, razen v Batujah (zaradi prekopa), zalita pa je tudi makadamska pot od Uhanj proti Velikim Žabljam.

V industrijski coni v Batujah je bilo potrebno skopati jarek, da je voda odtekla. Vremenske napovedi ne obetajo nič dobrega – do noči je velika možnost enako močnih padavin, jutri bo predah z manj padavinami, nato pa se bo ponovno zlivalo v noči iz nedelje na ponedeljek. Občane naprošamo, da delujejo samozaščitno, da sami poskrbijo, da so meteorni kanali in jaški očiščeni ter da imajo premoženje na varnem.