Na dan slovenskih splošnih knjižnic klepetalnica z županom

datum: 24.11.2014
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica je Dan slovenskih splošnih knjižnic zaznamovala na več načinov: ponujene so jim bile brezplačne knjige, novi člani so bili obdarovani z letno brezplačno članarino. Objavljena je bila tudi nova – zaenkrat še testna – spletna stran; dostop do nje je preko dosedanje uradne spletne strani. Knjižnica naproša javnost, da si novost ogledajo in tudi predlagajo kako dopolnitev ali opozorijo na morebitne napake.

Klepetalnica z županom, november 2014Pripravila pa je tudi Klepetalnico, razgovor z znanim domačinom, ki predstavi svoje bralne navade, knjige, ki so mu še posebej pri srcu, žanre, ki so mu ljubi, pripravi tudi svoj lastni izbor knjig, ki bi jih priporočil tudi drugim. Tokrat je povabilo v goste sprejel zares znan domačin – novi župan ajdovske občine Tadej Beočanin. Kot je povedal, je že od malega rad hodil v knjižnico, s katero je bila povezana tudi njegova mama – bila je namreč računovodkinja.

Izbor knjig, ki jih je predlagal sogovornik, je bil razmeroma kratek. Klepetalnica z županom, november 2014Že hiter pogled pokaže, da gre za dela, ki segajo v strokovno oziroma poljudno-strokovno literaturo s področja marketinga in tehnik, ki jih uporabljajo podjetja za povečevanje prodaje. »Drži, gre za oblikovanje mišljenjskih vzorcev, ki sprožajo občutek ugodja in nastajajo v naših glavah oziroma v možganih, s čemer se ukvarja nevromarketing«, pravi Beočanin. In dodaja, da gre za velikokrat sporne načine prodaje in preoblikovanja ljudi v potrošniške odvisnike. Knjige, ki jih je predstavil v knjižnici, resda zahtevajo miselno in družbeno zavzetost, so pa odlično branje, zatrjuje sogovornik. Ob dveh knjigah te vrste Martina Lindstoma Nakupologija in Brainwashed (v prevodu Z opranimi možgani) je spregovoril še o tretji, ki sta jo podpisala Lars Kolind in Jacob Botter, Unboss (prevedli bi jo kot Ne-šef). Z enim od avtorjem (Larsom Kolindom) se je Beočanin tudi osebno srečal – knjiga govori o pristopu, ki ga preizkušajo tudi v nekaterih svetovnih korporacijah in temelji na tem, naj bi voditelj ne deloval kot »šef«, torej z vrha navzdol, pač pa naj bi bil aktiven vzpodbujevalec predlogov in pobud. Sogovornik pa je poskrbel tudi za zanimiv preobrat – kot priljubljeno delo je izpostavil še delo Gospa Bovary Gustava Flauberta (knjiga je bila napisana skoraj pred 150 leti in je stara skoraj toliko kot Lavričeva knjižnica), ki je še vedno zelo sodobna. Prvič jo je prebral v gimnaziji, potem pa še nekajkrat. Njegov priljubljeni avtor je tudi Feri Lainšček. Med njegovimi deli mu je ostal najbolj v spominu Petelinji zajtrk – »najbrž zaradi filma, pa tudi zaradi nekoliko mistične pokrajine ob Muri«, še dodaja.

Tadej Beočanin pa ima tudi uredniške izkušnje – do izvolitve za župana je bil urednik Revije za mlade Replika, katere ustanovitelj je. Vsaka Replika prinaša tehtne prispevke, ki se dotikajo predvsem položaja mladih. Uredništvo revije je doma v Ajdovščini, sodelavci različnih profilov in znanj pa prihajajo iz vseh koncev Slovenije. »Mislim, da je revija pomembno vplivala, da so se mladi v Sloveniji, manj v občini, začeli vključevati v politiko«, ocenjuje Beočanin.

Ta je zatrdil, da bo občina aktivno pomagala pri reševanju prostorske stiske osrednje Lavričeve knjižnice. S strani knjižnice je prejel monografijo Vipavska dolina (ta hip najbolj podroben strokovni zapis vseh pomembnih dejstev o ajdovski občini, s katerimi mora razpolagati župan, kot je bilo rečeno). Prejel je tudi člansko izkaznico Lavričeve knjižnice za čas mandata. Sam pa je knjižnici podaril knjigo Unboss, ki mu jo je podaril eden od soavtorjev Lars Kolind (v angleščini, prvi izvod, s katerim razpolaga katerakoli od slovenskih knjižnic).                                                   

PRIPOROČAMO VAM – PO IZBORU TADEJA BEOČANINA

Martin Lindstrom: Nakupologija

Martin Lindstrom: Brainwashed

Lars Kolind, Jacob Botter: Unboss (v angleščini)

Gustave Flaubert: Gospa Bovary

Feri Lainšček: Petelinji zajtrk

Vse knjige si je mogoče izposoditi v Lavričevi knjižnici. Tu je mogoče dobiti tudi vse številke revije za mlade Replika!

Artur Lipovž