Vinska kraljica Špela izbrala kraljico vipavskih vin pinelo

datum: 02.04.2014
kategorija: Novice

Zadnji petek v marcu si je za svojega izbrala Vinska kraljica Slovenije, Špela Štokelj in na domačem Posestvu Štokelj priredila sprejem. Osrednja zgodba prireditve je bila predstavitev kraljičinega vina. Špela ni dosti razmišljala, pinela je zadnjih 15 let osrednji pridelek na domačem vinogradniškem posestvu, je domača sorta, hkrati pa tudi ena od najbolj prepoznavnih in zanimivih vipavskih vin.

Špela pinela»To je zanimivo naključje - ne samo, da se rimava po imenu, zdi se mi, da se s pinelo tudi drugače dobro razumeva. Ker mi je všeč kot vino, je preprosto, avtohtono, naše domače. Ima zelo zanimivo aromatiko, ki ni zapletena, je enostavna in sveža. Na našem posestvu jo tudi zmeraj pridelujemo kot mlado, tako da ohranjamo svežino, to njeno primarno aromo. Še vedno pa je to vino, ki zna navdušit. Zato mi je pinela všeč, zato sem jo tudi izbrala,« Špela opiše svojo pinelo. Posestvo Štokelj je bilo eno prvih na Vipavskem, ki je začelo tržiti vino iz te avtohtone sorte. Vinograde so začeli saditi pred 15 leti, do pred kratkim so imeli tudi enega najstarejših, star je bil kar 63 let. Preveč trt je manjkalo, ročna obdelava pa je predraga, zato so ga opustili, vendar so s cepiči iz tega vinograda nasadili nove.

Špela pinelaPinela je zahtevna za pridelavo, pravi Špela: »Rabi vetrovne lege in lapornata tla. Najhujša je vlaga, ki lahko pride tik pred trgatvijo. Grozdje ima tanko kožico in začne hitro gniti. Pazit je treba, sploh pri izbiri leg. Na Planini so idealne, ker je zemlja skromna. Mi imamo vse posajeno na terasah, na res vetrovnih legah, da je potem manjša tudi možnost bolezni.« Hkrati pa je vino pinela drugačno, da ohrani nežne arome je treba potrgati ravno prav zrelo grozdje in »biti dosleden v kleti, da ohraniš tisto osnovno značilnost sorte,« poudari Špela. Tata Damjan je nad pinelo še vedno navdušen, na trgu pa je precejšnje zanimanje, tako da na posestvu razmišljajo o širitvi vinogradov pinele, ki jo imajo že sedaj zasajene več kot 60%. Špela še poudari, da ob vinu vedno predstavi tudi zgodbo, ki pomeni dodano vrednost. Še posebno pa privlači zgodba avtohtone pinele.

Posebnost Špeline pinele pa je tudi etiketa na steklenici, izpeljana iz blagovne znamke Posestva Štokelj. Oblikovala sta jo Tone Kancilja in Špela Drašler, ki zadnja tri leta skrbita tudi za vizualno podobo posestva. Skrbniki licence Vinska kraljica iz Pomurskega sejma so bili navdušeni in prvič v zgodovini izbora vinski kraljici dovolili, da na steklenici izbranega kraljičinega vina uporabi svojo lastno etiketo.

Kraljico pripeljali konji

Špela pinelaLe da jih je bilo nekoliko več, kot običajno. Sprva je bila vse skupaj družinska šala, ki pa je dala misliti – prav na dan Špeline prireditve je na posestvo prišel nov traktor. In Vinska kraljica Slovenije se je pred goste ponosno pripeljala z novo in pomembno pridobitvijo na kmetiji. Vesela je bila predvsem svojih Planincev, Občino Ajdovščino je na sprejemu zastopal podžupan Igor Česnik, Pomurski sejem pa izvršna direktorica Mateja Jaklič in vodja projekta Vino Slovenija Gornja Radgona Andrej Slogovič. V imenu domačih vinogradnikov in o pineli je govoril Matjaž Lemut iz vinske kleti Tilia. Med gosti so bili tudi predstavniki sponzorjev in stroke.

Sh