Ekipa PS v Ajdovščini o Mlinotestu, novi šoli in o Primorju

datum: 10.09.2013
kategorija: Novice

Včeraj se je na obisku v naših krajih mudila delegacija Pozitivne Slovenije, ki so jo sestavljali ministri, poslanci, funkcionarji stranke in strokovni sodelavci Državnega zbora. Kasneje se jim je pridružila tudi premierka Alenka Bratušek. V Ajdovščini so si gostje najprej ogledali podjetje Mlinotest, nato pa v prostorih OŠ Danila Lokarja prisluhnili problematiki gradnje nove šole.

Obisk PSV Mlinotestu je beseda tekla predvsem o aktualni gospodarski problematiki. Edino še živeče veliko ajdovsko podjetje je moralo precej skrčiti stroške, tudi stroške dela, da je ulovilo načrte. Želja župana in vodstva podjetja je, da bi Mlinotest nadaljeval samostojno pot, brez novih radikalnih rezov, ki so običajna posledica kapitalskih združevanj.

Župan Marjan Poljšak se je kasneje udeležil skupnega srečanja gostov in najvišjih predstavnikov Goriške regije, na čelu z župani, na katerem je bila prisotna tudi premierka Bratuškova. Preveriti je želel njen odnos do pobude, ki je prišla od primorskega člana nadzornega odbora Darsa – dejavnost Primorja in podjetje nasploh bi se lahko vsaj delno obnovilo kot začasno podjetje v državni lasti pri Darsu. Skupina za obnovo Primorja je pred časom politično podporo iskala pri takrat še državnem sekretarju Gašparju Gašparju Mišiču. Alenka Bratušek idejo podpira, če jo je pravno možno izvesti. Podporo predlogu je obljubil tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik, ki pa pričakuje dobro pripravljen predlog, s finančno strukturo. Župan Marjan Poljšak računa tudi na podporo Darsa.  

Druga skupina pa se je odpravila na pogovor o novi šoli v Ajdovščini. Gradnja nove šole poteka po načrtu, ki pa ga kazijo drobne težavice – predstavniki uprave, ravnatelj Vladimir Bačič in podžupan Igor Česnik računajo na pomoč vladne ekipe.

Obisk PSRelativno dolgo zgodbo o gradnji nove šole je na kratko predstavil Boštjan Kravos iz oddelka za investicije Občine Ajdovščina. Novembra 2010 je bila podpisana pogodba s Primorjem po načelu »ključ v roke«. Do jeseni 2011 je bila prva faza projekta (premik vodotoka, komunalni priključki, dovozna cesta, parkirišča na vzhodu) zaključena, pričelo se je čakanje na potreben sklep šolskega ministrstva, katerega posledica je bil tudi dogovor z gradbincem o začasni ustavitvi del. Sledil je stečaj Primorja, pa iskanje novega izvajalca, ki je bil izbran v drugem poskusu. Podjetje Begrad iz Novega mesta je z gradnjo pričelo junija letos, časa za dokončanje del ima 20 mesecev – v marcu 2015 naj bi bila torej nova šola vendarle dokončana. Dela potekajo po terminskem načrtu, trenutno betonirajo talne plošče.

Objekt bo obsegal 4628 m2, prostora bo za 23 oddelkov, zobozdravstveno ambulanto ter druge servisne prostore. V enem delu bo dvoetažen, v drugem enoetažen – ta del bo namenjen prvi triletki. Šola bo s hodnikom povezana z bližnjo športno dvorano. V sklopu gradnje bo urejena celovita zunanja ureditev, z vsemi potrebnimi dostopi, ploščadjo, parkirišči in zunanjimi igrišči.

Problematiko financiranja projekta izgradnje nove šole je predstavila Alenka Čadež Kobol, vodja oddelka za investicije na Občini Ajdovščina. Investicija je bila na razpisu šolskega ministrstva v letu 2011 uvrščena na prvo mesto, kljub temu pa se je zaradi krčenja proračunskih sredstev na investicijah vsa zadeva precej zavlekla. Prvi sklep o sofinanciranju je na Občino prispel šele v letu 2013, hkrati pa je država postavila novo dinamiko nakazovanja sredstev. Financiranje je bilo zamišljeno v letih od 2011 do 2013, po novem načrtu pa bo država sredstva prispevala šele do leta 2018. Če občina želi izpeljati gradnjo po načrtu, torej do pomladi leta 2015, se bo morala močno zadolžiti. Vendar pa v tem trenutku še ni »črno na belem«, da bo država res prispevala svoj obljubljeni delež, ker pogodbe o sofinanciranju še ni.

Tretji oreh, ki ga bo tako ali drugače potrebno streti, pa je zaklonišče, ki ga je po uredbi potrebno zgraditi in bo pomenilo dodaten milijon evrov stroškov k 5,8 milijona evrov, kolikor okvirno je vreden projekt izgradnje šole. Uredba obrambnega ministrstva namreč nalaga izgradnjo zaklonišč pri novogradnjah v izobraževalne namene v vseh naseljih z več kot 5000 prebivalci. Eden od obiskovalcev je situacijo lepo opisal: »Tukaj obstaja dejanski problem, ki ni rešen, ter hipotetični problem – zaklonišče.« Katerega se bomo torej najprej lotili?

Vladni predstavniki so obljubili pomoč. Menijo, da je težava z uredbo rešljiva, medtem ko na dinamiko financiranja ne morejo vplivati.