Spominsko obeležje 96. karlovškemu pešpolku na vojaškem pokopališču v Črničah

datum: 04.04.2013
kategorija: Novice

Vojaško pokopališče v Črničah. Foto Drago Sedmak

V nedeljo, 7. aprila 2013, bo ob vojaškem pokopališču v Črničah potekala slovesnost ob odkritju spominskega obeležja 96. karlovškemu pešpolku. Obeležje vojakom, pripadnikom 96. karlovškega pešpolka, ki so podlegli vojnim ranam Soške fronte in so pokopani na črniškem vojaškem pokopališču, postavlja Občina Karlovac. Slovesnost ob postavitvi in odkritju obeležja pa organizira Krajevna skupnost Črniče.

Foto Drago SedmakProgram dogodka v nedeljo, 7. aprila 2013:

Ob 9.00 – maša v cerkvi sv. Vida v Črničah

Ob 10.30 – slovesnost z odkritjem spominskega obeležja pred vojaškim pokopališčem v Črničah

Slavnostni govornik na slovesnosti bo mestni župan Karlovca, prof. Damir Jelić. Z njim v nedeljo v Črniče prihaja še več uglednih gostov iz Karlovca. Dogodek pa bo s svojim obiskom počastila tudi vrsta uglednih osebnosti iz Ajdovščine, Goriške in Slovenije. Spominsko obeležje bosta skupaj odkrila župan mesta Karlovac prof. Damir Jelić in župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Kulturni program dogodka bodo oblikovali Karlovački vokalni oktet, Vokalna skupina Šumljak iz Budanj in otroci iz črniške podružnice OŠ Dobravlje.

Vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne ob civilnem pokopališču v Črničah

Drago Sedmak, Goriški muzej

Maja 1915 je ozemlje ob reki Soči zajel vojni vihar, ki je trajal do konca oktobra 1917. Na vojskovališču, poznanem kot soška fronta, med Rombonom na severu in Tržaškim zalivom na jugu, je bilo ranjenih in padlo ogromno število vojakov različnih narodnosti. Njihovi zemski ostanki počivajo v neštetih grobovih, na vojaških pokopališčih in grobnicah širom Primorske, tako tik ob bojni črti, pa tudi v krajih tedanjega zaledja na obeh straneh državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo.

Eno takih vojaških pokopališč, ki so ohranjena v celoti, je tudi v Črničah ob civilnem pokopališču. Na njem je pokopanih 466 vojakov različnih narodnosti, ki so v letih 1915-1917, pa tudi še 1918, umrli za posledicami ran na tem vojskovališču ali pa boleznih  v bližnji vojaški bolnišnici. Le-ta je bila v šolskem poslopju v Črničah, še večja in posebej zgrajena, s svojim v pokopališčem, pa je bila na župnijski posesti /prebendi/ »na Poljanah«  pod Osekom.

Črniški dekan, Alojzij Novak, je avgusta 1918 naredil seznam pokopanih vojakov na pokopališču in narisal skico črniškega vojaškega pokopališča ter s tem ohranil dragocen dokument tega časa. Iz tega seznama in priloženih skic je razvidno, da so prve padle in umrle vojake pokopali na civilnem pokopališču, pa tudi izven njega, tik ob pokopališkem zidu. Ta del grobov je bil avgusta 1918 omejen deloma s kamenjem in grmovjem ter z žico in ograjo.

V Črničah in v zaselkih v bližnji okolici so v vojnem času bivali pripadniki različnih avstro-ogrskih enot, med njimi je bil tudi vojak 96. pehotnega polka iz Karlovca, katerega uradno nemško ime je bilo K.u.k. Ungarisch-Kroatisches Infanterie Regiment »Kronprinz Ferdinand von Rumänien« Nr. 96. Njegovi polki so prišli v Črniče konec novembra 1916 in so bili razporejeni na položaje med Staro goro in Markom nad Šempetrom pri Gorici. Na teh položajih je marsikateri izmed njih padel. Prepeljali in pokopali so ga na zemljišču desno od civilnega pokopališča. Vse srditejši poizkusi italijanskih enot, da bi pri Gorici, čez Mark in Staro goro vdrli v Vipavsko dolino, so se tu končali, saj jim »Karlovčani« za nobeno ceno, tudi lastnih življenj, niso tega dovolili. Njih žrtve v 10. soški bitki, med 12. majem in 8. junijem 1917 na tem območju, so bile ogromne: 800 ranjenih, 200 mrtvih in okrog 40 ujetih.  Umrli so zadnji počitek našli na novo nastajajočem vojaškem pokopališču v Črničah.

Do konca bojev na soškem vojskovališču, oktobra 1917, so »Karlovčani« branili in ohranili že omenjene položaje. Ta pehotni polk je tudi prvi vkorakal v Gorico in na goriškem gradu razvil cesarsko zastavo, katero jim je v ta namen podarila Občina Črniče.

Na portalu nad vhodom na črniško vojaško pokopališče stoji napis: I.R. 96; na pokopališču samem pa je postavljen kamnit spomenik s spečim levom in napisom v nemščini in hrvaščini, ki obiskovalca spomni na junake, ki so na Marku padli za domovino. Republika Slovenija je to pokopališče razglasila za kulturni spomenik.

Občina Karlovac se bo 7. aprila letos spomnila in poklonila tem padlim junakom z odkritjem spominskega znamenja.