Povabilo vinogradnikom k sodelovanju za izbor protokolarnega vina Občine Ajdovščina 2013

datum: 15.03.2013
kategorija: Javni razpisi

Občina Ajdovščina namerava v mesecu aprilu 2013 organizirati ocenjevanje vin, za namene izbora protokolarnega vina Občine Ajdovščina za leto 2013. Vse vinogradnike z območja občine Ajdovščina vabimo k sodelovanju.

Pogoji za sodelovanje na ocenjevanju vin za izbor protokolarnega vina Občine Ajdovščina 2013:

Na ocenjevanju lahko sodelujejo vsi vinogradniki, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, imajo dovoljenje za stekleničenje vin ter stalni naslov bivališča na območju občine Ajdovščina.

Na ocenjevanje bodo sprejeta vina sort, ki so v sortnem izboru za Vipavsko dolino ter so pridelana kot vina normalnih trgatev in ne kot posebna vina (iz sušenega grozdja, pozna trgatev …). Pri belih vinih pridejo v poštev vina letnikov 2011 in 2012, pri rdečih vinih pa letniki od 2006 naprej.

Vsak vzorec belega vina  mora zagotavljati količino najmanj 260 litrov zaloge odprtega vina ter najmanj 130 steklenic vina v steklenicah  Bordolese Europea 75 TS/FA, brez etikete ali kakršnihkoli drugih oznak.

Vsak vzorec rdečega vina  mora zagotavljati količino najmanj 100 steklenic vina v steklenicah  Bordolese Europea 75 TS/FA, brez etikete ali kakršnihkoli drugih oznak.

Steklenice bodo označene z etiketo, izdelano za namene protokolarnega vina, ki bo, poleg podatkov o občini in občinskih simbolov, vsebovala tudi vse predpisane podatke o vinu ter o pridelovalcu. Etikete bo zagotovila Občina Ajdovščina in bodo dostavljene izbranemu vinarju, da bo z njimi opremil steklenice. Izbrani vinar mora sam zagotoviti steklenice Bordolese Europea 75 TS/FA in kapice, ki morajo biti  črne mat barve.

Posamezni vinogradnik lahko na ocenjevanje prijavi največ 5 vzorcev, za vsak vzorec pa je potrebno dostaviti 2 steklenici.

Ocenjevalna komisija bo sestavljena iz strokovnjakov Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Za protokolarno vino Občine Ajdovščina bosta izbrani belo in rdeče vino po priporočilu ocenjevalne komisije. Občina bo izbrana vina od pridelovalca v določeni količini odkupovala tekom leta ter ga porabila za protokolarne namene.

Ocenjevanje je za pridelovalce brezplačno, o ocenah njihovih vin bodo po opravljenem ocenjevanju obveščeni po pošti.

Na ocenjevanju lahko ob članih komisije v omejenem številu (največ dva) sodelujejo tudi vinarji, ki se predhodno prijavijo pri organizatorju ocenjevanja.  

Prijave in vzorce bodo sprejemali na info pultu v stavbi Občine Ajdovščina, na Cesti 5. maja 6a v Ajdovščini, med 8. in 16. aprilom 2013, v času uradnih ur.

Izbor bo predvidoma potekal v sredo, 17. aprila 2013, na istem naslovu.

Dodatne informacije: Sanda Hain, sanda.hain@ajdovscina.si, 05/36 59 155, 051-304-607.