Nov način zbiranja kosovnih odpadkov iz gospodinjstev

datum: 21.01.2013
kategorija: Obvestila

Z mesecem februarjem pričenjamo v Komunalno stanovanjski družbi d.o.o. z novim načinom zbiranja in odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Kosovne odpadke bomo iz gospodinjstva odpeljali 1x letno na podlagi prejetega naročila. Vsako gospodinjstvo lahko brez doplačila odda do dva kubična metra kosovnih odpadkov.

Kateri kosovni odpadki se bodo odvažali preko naročilnice?

Kosovni odpadki so odpadki, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za odlaganje v zabojnike za ostale odpadke. Med kosovne odpadke, katerih odvoz boste lahko naročili z naročilnico, sodijo: leseno pohištvo (mize, stoli, omare, postelje…), oblazinjeno pohištvo (fotelji, kavči…), vzmetnice, preproge, vrtna oprema iz plastike ali lesa (mize, stoli, senčniki), sanitarna keramika (umivalniki, kadi, tuš kabine…), kovinski predmeti (pomivalna korita, stojala za perilo, radiatorji, otroški vozički…), športna oprema (igrala, kolesa, smuči…), odpadna embalaža velikih dimenzij (kovinska, plastična, lesena ali iz stiropora …) itd.. Med kosovnimi odpadki bomo prevzemali tudi odpadno električno in elektronsko opremo OEEO  (vse kar ima baterijo ali vtičnico), med katero sodijo male gospodinjske naprave (likalniki, brivski aparati, telefoni, pečice, sesalci za prah, mikrovalovne pečice…), velike gospodinjske naprave (hladilniki, štedilniki, pralni stroji, električni radiatorji…), električna in elektronska orodja, radijski in TV sprejemniki, videokamere, računalniki, kalkulatorji…ipd.. OEEO je možno brezplačno oddati tudi distributerju (trgovcu ali proizvajalcu) ob dobavi nove opreme, ki zamenjuje staro.

Kje, kako in kdaj oddati naročilo za odvoz kosovnih odpadkov?

Odvoz kosovnih odpadkov naročite preko leta takrat, ko to potrebujete, in sicer:

1. Naročilo oddate  od februarja dalje:

-  preko naše spletne strani  www.ksda.si, kjer dobite naročilnico pod poglavjem obrazci

ali

- z naročilnico, ki jo dobite na sedežu KSD d.o.o. na Goriški cesti 23 b v Ajdovščini (pri blagajni), kjer izpolnjeno naročilnico lahko takoj oddate ali pošljete preko pošte.   

2.  Po prejemu naročilnice bomo v roku treh tednov izvedli odvoz naročenih kosovnih odpadkov.  O odvozu vas bomo telefonsko obvestili in se z vami dogovorili za dan odvoza.

Za naročila prejeta v juliju in avgustu, se bo odvoz izvedel v septembru in oktobru.  Naročila za tekoče leto bomo sprejemali do konca meseca novembra.

3. Na dogovorjeni dan odpadke pripravite na prevzemno mesto, ki je dostopno za naša vozila. Odpadkov ne prevzemamo z nedostopnih mest, iz garaž, stanovanj ipd.. Prevzemamo samo kosovne odpadke iz gospodinjstev in ne iz dejavnosti (za njih veljajo drugačni pogoji oddaje odpadkov).

4. Ob prevzemu mora biti prisoten naročnik odvoza kosovnih odpadkov ali predstavnik naročnika, ki sodeluje pri prevzemu odpadkov in s podpisom potrdi prevzem.

Kako ravnati, če imate povečano količino kosovnih odpadkov?

Če imate več kot 2m3  kosovnih odpadkov, bomo kosovne odpadke prav tako odpeljali in odvoz povečane količine obračunali po veljavnem  ceniku.                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Kako ravnati z dodatno nastalimi kosovnimi odpadki, če ste odvoz 2m3  že izkoristili?

S telefonskim naročilom lahko kot doslej, naročite dostavo kontejnerja na dom in odvoz plačate po veljavnem ceniku. Odpadke lahko tudi sami z lastnim dovozom pripeljete v Zbirni center pod Dolgo Poljano.

Ali bo posebej naročen  kontejnerski odvoz kosovnih odpadkov cenejši, če v tekočem letu ne boste koristili tudi odvoza 2m3, ki vam pripada?

V tem primeru boste lahko uveljavili odvoz, ki bi vam pripadal in tako znižali stroške odvoza posebej naročenega kontejnerja.

Kaj pa gradbeni odpadki, azbestni odpadki in zeleni odrez?

Tovrstni odpadki ne sodijo v prevzem kosovnih odpadkov brez doplačila. Oddate jih lahko na enak način kot povečano količino kosovnih odpadkov – s posebnim naročilom odvoza ali z lastnim dovozom v Zbirni center.  

POMEMBNO!

Kosovne odpadke in vse druge odpadke, katerih se ne zbira v zabojnikih za redni odvoz, je

PREPOVEDANO ODLAGATI V EKOLOŠKE OTOKE ALI NA DRUGA ZBIRNA MESTA.   

Ločujmo odpadke in ravnajmo z njimi na okolju prijazen način!

KSD d.o.o. Ajdovščina