Policisti opozarjajo na večjo samozaščito v času letnih dopustov

datum: 04.07.2012
kategorija: Obvestila

V času dopustovanj se običajno poveča tudi varnostna problematika na različnih področjih policijskega dela - kriminaliteta, javni red, cestni promet in drugo. Žal se pogosto dogaja, da premalo pozornosti posvečamo samozaščitnemu ravnanju, ki bi marsikdaj lahko preprečilo materialno škodo in druge nevšečnosti.

Da bi čas letnih dopustov in počitnic preživeli varno, policisti Policijske uprave Nova Gorica svetujejo, da v domačem okolju:
- opozorite sosede na daljšo odsotnost, da v tem času popazijo na vaše stanovanje oz. hišo;
- ne skrivate ključev pod predpražnike ali v lonce rož;
- da si zagotovite osebo, ki bo v času vaše odsotnosti praznila poštni nabiralnik in po možnosti odpirala in zapirala polkna ali rolete;
- da vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo... ;
- da doma ne hranite večjih količin denarja ali drugih vrednejših predmetov (zlati izdelki) in si za čas dopusta najamete primerni sef;
- priporočljivo je, da si občani zapišejo številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajo (umetniške slike, vrednejši predmeti, avdio tehnika,.).

Na samozaščitno ravnanje pa ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo.
- Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Prav tako ni priporočljivo nositi večje količine denarja ob obiskih lokalov in na plažo - policisti svetujejo, da ga raje varno spravite v sefih hotelov ali uporabljajte bančne kartice.
- Posebno pozornost je treba nameniti krajem, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (ogledi lokalnih znamenitosti, muzejih, letališčih, avtobusnih in železniških postajah, ipd). Tu še posebej pazite na svoje dokumente in osebno prtljago!
- Najpogostejši predmet napada so predmeti, ki jih nosimo s sabo na dopust, kot so: digitalna tehnika (fotoaparati, kamere ipd.), mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti (kolesa, surfi...), ki jih nikakor ne gre puščati brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni (plaža!).

V primeru tatvin ali vloma v vozilo in stanovanje policisti novogoriške policijske uprave svetujejo, da to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na interventno telefonsko številko Policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemate ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.
Več o preventivnih nasvetih najdete na spletnih straneh Policije.

Za večjo varnost pri kopanju na rekah in drugih vodnih površinah

V vročih poletnih dneh se je mogoče ohladiti tudi v rekah, jezerih in morju, kopanje pa ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene oziroma v tako imenovanih kopalnih vodah - kliknite za več informacij.

Na območju novogoriške policijske uprave štejemo kot kopalne vode določene predele reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu in Solkanu), hudourniško reko Nadižo (od naselja Logje do Robiča), reko Idrijco (odsek Bača pri Modreju).
Reka Soča in njeni pritoki so zanimivi, z varnostnega vidika pa večkrat tudi problematični, za različne rekreacijske dejavnosti na vodi, kot so: veslanje na divjih vodah, spusti s kajaki, splavarjenje imenovano rafting, soteskanje oz. plezanje v kanjonih z vrvno tehniko in spuščanje po brzicah, spuščanje po brzicah na deski imenovani hidrospid in skakanje z elastiko imenovano tudi bungee jumping.

Kopalci pa iščejo tudi "divja kopališča", kot sta na primer vodni zadrževalnik Vogršček in določeni predeli reke Vipave, pa tudi neurejeni deli zgoraj omenjenih vodotokov, ki ne sodijo med kopalne vode. Zaradi različnih ravni gladine, vodnih vrtincev in brzic so ta divja kopališča lahko za kopalce nevarna - kliknite za več informacij.

Poletje pa je tudi čas javnih prireditev na prostem - policisti opozarjajo obiskovalce prireditev, da upoštevajo vsa navodila organizatorjev in drugih pristojnih služb, ki zagotavljajo varnost in javni red na javnih zbiranjih - kliknite za več informacij.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica vam želijo varno in prijetno preživljanje dopusta in počitnic med poletno turistično sezono!