Koledar dogodkov

Dogodek: Slikarska razstava Iris Plešnar: Disonanca

Datum: 20.07.2023 - 25.09.2023

Kraj: Lokavec
Lokacija: Klub Štala, zaselek Kuši ob Kovaškem muzejuv Lokavcu

Organizator: KUD Kussa

Po krajšem nenačrtovanem premoru vas 20.7.2023 v Klub Štala vabimo na odprtje razstave in koncert improvizirane sodobne glasbe!   

19:30 otvoritev slikarske razstave
DISONANCA
avtorica: IRIS PLEŠNAR

20:30 glasbeni nastop
VID MARKO JOŠT

lokavec trio kussa.pngNastop treh glasbenikov, katere druži volja do ustvarjanja v polju improvizirane glasbe ter raziskovanja zvočnega potenciala svojih inštrumentov. V svoj nabor glasbenega izražanja vključujejo različne zvočne učinke, od šuma do tišine, ter raznolike tehnike igranja. Skupaj delujejo v zasedbah Oholo! in Olfamoštvo, njihovo sodelovanje pa je moč opaziti tudi v povezavi z drugimi oblikami umetniškega izražanja, kot so pesniški večeri, sodobni ples in gledališče.

Marko Jenič / violina
Jošt Drašler / kontrabas
Vid Drašler / bobni 

Tako je o avtorici razstave Iris Plešnar in njenem delu zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tanja Cigoj:

SLIKARSKI UTRINKI MISLI
Iris Plešnar.pngKo slika služi kot podlaga miselnim prebliskom, se razumsko zdi, da je rezultat, torej videno ̶ in posledično občuteno ̶ nedomišljeno. A misel je porojena še preden je samosvoje znakovje se ustvarjalkino likovno izrazoslovje sprehaja med arhetipi artikulirana in izrečena v svetovjih, ki terjajo razumljivost in jasnost. Dogodi se v preblisku svetlobe, preden jo gesta udejanji. Proces bi lahko prevedli v intuitivno ali inspirativno, in podoba, ki najde svoj način pripovedovanja, pravzaprav govori temu v prid.
Uporabljajoč, aluzijami, asociacijami torej zvezami, povezavami med posameznimi pojmi in predstavami, ki se medsebojno izzovejo ter tako nagovarjajo naše predstave in dekodirajo določene pojme. Naslikane kompozicije Iris Plešnar se praviloma gibljejo v svetu elementarnega, prvinskega, nezavednega in zakritega. Njene podobe se manifestirajo preko prispodob, učinkujejo skozi ponazoritve in prikaze konkretnega v abstrahirani obliki.
Zdi se, kot bi ustvarjalka želela razgrniti pred gledalca svojstven miselni svet, pričujoč in delujoč znotraj zabrisanih mej razumskega razčlenjevanja in od slednjega neodvisnega neposrednega zaznavanja. Odtod njej lastna surovost izraza in primarnost poteze, zgovorne v svoji neposrednosti, ki se odrazi brez vmesnih členov, pristno v lastni moči izraza in vsebine. V tem smislu se približuje sporočilnosti art brut, surove umetnosti, medtem ko sanjskost prostora in nedoločljivost časa presegata področje realnega, stvarnega. Na slikarsko podlago zarisane oblike, priklicane z mislijo in iz nje, nato s podnaslavljanjem del ujame v mreže prepoznavnega.
Iris Plešnar z naslikanim, ki daje videz nedokončanega, dopušča prostor za raznolike interpretacije in (samo)izpraševanje, tok raziskovanja pa se tako lahko nemoteno, brez ovir toge determiniranosti, nadaljuje …

Razstava bo na ogled do 25. 9. 2023 ob dogodkih, ki potekajo v Klubu Štala, po predhodnem dogovoru pa lepo vabljeni tudi izven teh terminov.

 

Lepo vabljeni!

Prispevek za koncert 10€.

Zaradi boljše organizacije zaželene rezervacije na
drustvokussa@gmail.com
ali telefonsko:

Gal 031 494 852
Beti 051 313 163