Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava: Žiri, čevljarsko mesto

Datum: 15.09.2020 - 06.10.2020

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina (Vipavska cesta 4)


Motiv nekdanjega čevljarja v Žireh V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od šestnajstega stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden od močnejših elementov identitete kraja in njegovih prebivalcev, kar velja še danes.

Žiri so od nekdaj čevljarsko mesto.

Razstava prepleta zgodbi ročne izdelave čevljev na eni in industrijske proizvodnje obutve na drugi strani. Svetovno znano podjetje Alpina slovi po kakovostni športni in modni obutvi. Način industrijske proizvodnje obutve razvija in nadgrajuje vse od ustanovitve podjetja leta 1947.

Bogata zapuščina mojstra čevljarja Alojza Karnerja in žirovske tradicionalne ročne izdelave obutve pa se ohranja v delavnici AK Alojz Karner, ki jo vodi Aleš Kacin. V njej so vsi čevlji narejeni po Čevljar v Žireh meri naročnika in na tradicionalen ročni način, nadgrajen s sodobnimi principi oblikovanja.

Potujoča razstava je del projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki ga izvajamo povezani partnerji Lokalnih akcijskih skupin, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem, LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom in LAS Vipavska dolina.

 

Vabljeni!