Ajdovščina prepoznavna tudi onkraj Črnega morja

datum: 01.08.2024
kategorija: Novice

V prvih poletnih dneh je Občina Ajdovščina gostovala ob Črnem morju, konkretneje, v tretjem največjem mestu Gruzije po številu prebivalstva ter enem najstarejših mest na svetu po imenu Kutaisi. Tam se je odvijal dvodnevni forum na temo podpore in promocije srednje velikih in majhnih mest. Gostitelje so zanimale predvsem naše izkušnje, znanja in uvidi, povezani s projektnim vodenjem, naša predstavitev pa se je postavila ob bok tistim iz Varšave, Utrechta, Istanbula, Bakuja ter drugih svetovno znanih mest.

Mednarodni forum mesta Kutaisi (KIF) od svojega zagona leta 2019 služi kot dinamična platforma za opolnomočenje srednje velikih in majhnih mest za doseganje trajnostnega razvoja. KIF, ki je bil ustanovljen z močnim sodelovanjem med Mestno občino Kutaisi, pobudami Evropske unije ter ameriške agencije USAID, je od takrat pridobil vztrajno podporo Ministrstva za regionalni razvoj in infrastrukturo Gruzije, Nacionalnega združenja lokalnih oblasti Gruzije ter postal tudi širše mednarodno prepoznaven.

Panelna razprava, v kateri je sodelovala Občina Ajdovščina, je služila kot platforma za raziskovanje najboljših praks učinkovitega vodenja projektov pri krepitvi različnih vrst mest. Osnovni cilj pogovorov je bil ponuditi uporabne vpoglede v uspešno izvedene primere projektnega vodenja in raziskati načine za prilagoditev teh praks za izpolnjevanje edinstvenih potreb različnih občin. Govorci so se poglobili v inovativne pristope in najboljše prakse usklajevanja izvajanja in spremljanja projektov ter integracijo projektnega menedžmenta v občinah. Razprava je zajemala bistvene vidike, kot je denimo izboljšanje medresorskega usklajevanja, izboljšanje nadzora nad projektom in poročanja ter izboljšanje učinkovitosti procesov za povečanje projektnih rezultatov.

Izkušnje Občine Ajdovščina, ki že od leta 2007 uspešno črpa evropska sredstva, v mednarodnem sodelovanju pa smo postali prepoznavni kot zanesljiv projektni partner, so, kot kaže, pritegnile tudi pozornost drugih mest, ki bi temu vzoru želela slediti. Dejstvo, da je rezultate večletnega dela poneslo tudi tako daleč, pa je ponoven dokaz uspešnega občinskega (so)delovanja.