Lavričeva knjižnica, Burjač in prvi literarni ex-tempore

datum: 23.06.2024
kategorija: Novice

Na prvem literarnem ex-temprou je sodelovalo osem od desetih prijavljenih literarnih ustvarjalcev

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je na pobudo najplodnejšega ajdovskega pisatelja Bojana Bizjaka, ki je hkrati tudi mentor Šole kreativnega pisanja, priredila prvi literarni ex-tempore, kar je posebnost v slovenskem literarnem prostoru, prav tako kot je edinstven tudi Burjač, elektronska literarna revija, ki jo izdaja Lavričeva knjižnica.

Literarni ex-tempore je oblika literarnega ustvarjanja, ko se sreča na istem mestu in na istem dogodku več avtorjev z namenom, da napišejo zgodbo in jo javno preberejo. Medtem ko je likovnim ustvarjalcem oblika likovnega ex-tempora dobro znana, je bilo ajdovsko srečanje prvo te vrste ne le v Sloveniji.

Na prvem literarnem ex-temporu, ki je v soboto, 15. junija, potekal v organizaciji Lavričeve knjižnice Ajdovščina, je sodelovalo osem od prijavljenih desetih udeležencev. Sedem avtorjev je svoje tekom dneva napisane zgodbe tudi prebralo na zaključnem dogodku na letnem vrtu knjižnice. Avtorice in avtorji, ki so se dopoldan najprej srečali v knjižnici, so prišli iz Vipavske doline, s Črnovrškega, iz Istre in iz Celja. Ustvarjalci so zgodbe pisali na različnih lokacijah: v mestu, v parku, ob izviru Hublja, v knjižnici, v baru … Prebrali so jih na zaključnem dogodku na dvorišču knjižnice. Pogovor o skupni ustvarjalni izkušnji se je razvnel tudi še po zaključenem dogodku, ko je Jerica Marc predstavila odlična vina kmetije Marc s Slapa pri Vipavi.

Pobudnik bogatega literarnega dogajanja v Ajdovščini je Bojan Bizjak, najplodovitejši ajdovski pisateljPobudo za literarni ex-tempore je dal pisatelj iz Ajdovščine Bojan Bizjak, ki je tudi mentor Šole kreativnega pisanja pod okriljem Lavričeve knjižnice. Direktor knjižnice Artur Lipovž pa je izpostavil cilj, da knjižnica ne le varuje besedila drugih ustvarjalcev, pač pa tudi sama spodbuja literarno ustvarjanje. Knjižnica izdaja tudi elektronsko literarno revijo Burjač, kar je edinstveni primer.

 

AL

Foto: Lavričeva knjižnica Ajdovščina