V Ajdovščini v vijoličnem siju ob mednarodnem dnevu invalidov

datum: 03.12.2022
kategorija: Novice

Že tradicionalno praznovanje mednarodnega dneva invalidov, 3. decembra, je bilo prvič razglašeno leta 1992 z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov. Obeleževanje je namenjeno osveščanju o tem, da so del družbe tudi invalidi, ki se še vedno pogosto soočajo z diskriminacijo, socialno izključenostjo in različnimi ovirami, ki jim otežujejo enakopravno sodelovanje na številnih področjih življenja. V znak solidarnosti in podpore invalidom so se v vijolično obarvale luči tudi v ajdovskem mestnem jedru.

Mednarodni dan invalidov je priložnost, da se zavemo koristi, ki jih celotni družbi prinaša aktivno sodelovanje invalidov v vse sfere političnega, družbenega, gospodarskega in kulturnega življenja. Tudi v Ajdovščini smo se pridružili vseslovenski akciji in z vijolično barvo obarvali stolp 8 in prezentacijska polja na Lavričevem ter tako izkazali podporo invalidski organizaciji Slovenije.

Slovenski invalidi se povezujejo v invalidskih organizacijah, ki niso le prostor izmenjave izkušenj, ampak z izvajanjem številnih programov in dejavnosti pomembno prispevajo k izboljšanju položaja invalidov. Velika večina reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, v okviru katerih deluje tudi 220 lokalnih društev, sodeluje v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije. NSIOS si prizadeva za zagotavljanje temeljnih človekovih pravic invalidov, spremlja uresničevanje zavez, ki jih ima naša država na podlagi Konvencije ZN o pravicah invalidov ter drugih mednarodnih in nacionalnih pravnih aktov, opozarja na diskriminacijo, družbeno-ekonomski položaj invalidov in pomen zagotavljanja enakih možnosti ter prispeva k oblikovanju enakopravne, pravične in vključujoče družbe. Skladno z načelom »Nič o invalidih brez invalidov.«

Letošnji mednarodni dan invalidov bomo obarvali z vijolično barvo – mednarodno barvo invalidov, ki jo poznamo iz globalne kampanje #WeThe15, s katero opozarjamo na dejstvo, da invalidi predstavljamo 15% svetovne populacije, kar je približno 1,2 milijarde ljudi. Kot največja družbena manjšina ne moremo in ne smemo biti spregledan del družbe, še sporočajo iz NSIOS.