Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo

datum: 07.11.2022
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica vabi v torek, 8. novembra, na predstavitev knjige dr. Irene Mislej in dr. Miklavža Komelja – Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo. Knjiga predstavlja Vena Pilona ne le kot slikarja, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca.

Pri Slovenski matici, ki je leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, so se letos poklonili ajdovskemu slikarju s knjigo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo. Knjiga predstavlja Vena Pilona ne le kot slikarja in fotografa, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca. Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta dr. Irene Mislej in dr. Miklavž Komelj zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega dela, ki zrcali nemirnega in ustvarjalnega duha.

Delo prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dopolnjujejo celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste.

Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Občine Ajdovščina. Premierno je bila predstavljena 29. septembra na Slovenski matici v Ljubljani, jutri pa bomo v novo delo lahko pokukali tudi domači bralci, predstavitev v Lavričevi knjižnici se prične ob 18.30.