Dan za spomine

datum: 01.11.2022
kategorija: Novice

Tradicionalne sveče, ki postajajo velik ekološki problem, vedno bolj nadomeščajo domiselne variante eko svečk, kot so lesene na fotografiji, iz ateljeja Stvari v Ajdovščini.

1. november je danes, državni praznik spomina na mrtve, hkrati pa krščanski dan češčenja 'vseh svetih', za katerega se je na Primorskem ohranilo poimenovanje 'vahti'. Praznik vsak doživlja po svoje, intimno, hkrati pa je to eden tistih redkih dni v letu, namenjen druženju s sorodniki, dragimi prijatelji. Danes je dan za lepe spomine in prijetna druženja. Letošnjega nam bo krasilo tudi čudovito vreme.

Praznik vseh svetih je pomemben v krščanski tradiciji, korenine pa ima v poganskem obredju v času zimskega solsticija. V predkrščanski tradiciji so se v dolgih nočeh duše vračale, ljudje so jim prižigali ogenj, da so našle pot domov, za darove pa so prinašale dobro letino, rodovitnost. Še ne dolgo nazaj se je na ta dan peklo posebne kruhke, na Primorskem 'vahtiče', nekdaj so jih zbirali revni otroci, v sodobnejših časih so bili to darovi otrokom za 'vahte' … Tradicija peke posebnih kruhkov se je najdlje obdržala na bližnjem Tolminskem. Kristjani pa od časa papeža Bonifacija IV. naprej na ta dan počastijo vse svetnike, od tod tudi ime praznika 'vsi sveti'.  

Dandanes je 1. november predvsem zelo intimen praznik, ko se spominjamo naših dragih pokojnih. Hkrati pa je to tudi eden tistih redkih dni v letu, namenjen druženju s sorodniki in starimi prijatelji, s katerimi se srečujemo ob grobovih naših najdražjih. Naj bo to dan za lepe spomine in prijetna druženja.

Hkrati pa ne bo odveč opozorilo – ceste bodo polne, parkirišča pred pokopališči zasedena. Na mestu bodo pravočasen odhod od doma, potrpežljivost, strpnost in pazljivost – zaklenite avtomobil na parkirišču, tudi če skočite le svečo prižgat!