Ajdovščina – gostiteljica konference ob svetovnem dnevu hrane

datum: 12.10.2023
kategorija: Novice

Letos bo potekal že 43. svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«. Ob tej priložnosti se bo v Ajdovščini odvila konferenca »Hrana, prehrana, zdravje.« Potekala bo v ponedeljek, 16. oktobra, od 12. ure v Dvorani prve slovenske vlade.

Hubelj - izvir - visok vodostaj -8924.jpg43. svetovni dan hrane bomo letos obeležili tudi v Ajdovščini, in sicer s konferenco s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« Dogodek ob svetovnem dnevu hrane leta 2023 nas opozarja na pomen voda. Pomenljivo je, da smo se v naši deželi srečali s tem izzivom prav to leto. »Voda nas je oplazila in stresla vse pore našega življenja. Beremo in poslušamo, kako so nas podnebne spremembe prehitele. Pa so nas res? Ali nismo bili le gluhi in slepi za vsa opozorila? Zavedamo se ciljev trajnostnega razvoja v okviru Agende 2030. Razumemo, da bi se z ustreznim upravljanjem voda, s katerim bi zagotovili dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode in izboljšali sanitarno ureditev, rešili higienske krize, a smo od tega v svetovanem merilu še zelo daleč. Tudi doma nam ne gre najbolje pri sprejemanju odločitev in ne pri realizacijah. Človekova pravica do vode in higiensko ustreznega bivalnega okolja ni izpolnjena, zaostanek pri doseganju cilja pa očiten. Motnje po celotnem vodnem krogu spodkopavajo napredek in vplivajo na zdravje ljudi in njihove pravice s stališča dostopa do zdravstveno ustrezne pitne vode ter do ustrezne sanitarne varnosti, na odpravljanje lakote, možnosti dela in izobraževanja, uresničevanje načela enakosti med spoloma, da ne omenjamo razvoja kmetijstva in od vode odvisnega gospodarstva ter nujnega preprečevanja nesreč in končno zagotavljanja miru v svetu. Svetovni dan voda smo obeležili 22. marca, a se kljub temu letos ponovno srečujemo z vodo. Resda je ta dimenzija nekoliko ožja od pomladanskega pogleda. Ali pa morda tudi ne, če pomislimo na vse v desetletjih zapravljene priložnosti prav na področju kmetijsko živilske oskrbovalne verige. Ta dogodek je zato namenjen pogledu naprej in izzivom, da bi dosegli cilje iz 6. točke trajnostnega razvoja in z njo povezanih prioritet z namenom sledenja razvoja človeštva in spoštovanja ter ohranjanja naravnih virov za prihodnje rodove. Zato moramo v luči mota svetovnega dneva hrane 2023 poiskati temu ustrezne razvojne poti,« še izpostavljajo organizatorji.

 

Martinovo bo letos v družbi naših najbližjih edina prava izbira. Konferenca bo potekala v ponedeljek, 16. 10. 2023, od 12. do 20. ure v Dvorani prve slovenske vlade v organizaciji CEATM (Central Europe Association of Tourism Management) in EFTN (European Food Technology Network) pod pokroviteljstvom Občine Ajdovščina. Zbrane bo nagovoril podžupan Matjaž Bajec, na okrogli mizi z naslovom »Pridelava in predelava hrane na poti skozi administrativne prepreke: katere ovire bi bilo moč odstraniti pri oskrbi s hrano?« pa bodo sodelovali tudi vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan, direktor KSD Ajdovščina Luka Jejčič in drugi vidni obrazi lokalnega gastronomskega sveta. V nadaljevanju bo beseda tekla tudi o aktualnih izzivih, ki jih s seboj prinaša kultura vina v vsakodnevnem življenju. Prijave na konferenco se sprejemajo do petka, 13. oktobra 2023 na Peter.raspor@bf.uni-lj.sido, pri čemer je potrebno navesti ime priimek, strokovni naziv in institucijo.