Novice

Zelena Ajdovščina: cveti ameriški slamnik (Echinacea)

datum: 16.06.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Ameriški slamnik na gredici pred Lavričevo knjižnico

Te dni lahko na gredicah s trajnicami med migetajočimi travami občudujemo čudovite cvetove ameriškega slamnika. Počakati smo morali na začetek poletja, da so slamniki prvič zacveteli, sedaj pa nas razveseljujejo z značilnimi cvetovi z dolgimi vijoličnimi, rožnatimi ali belimi cvetnimi listi ter temno rjavim stožcem.

Ameriški slamnik je zacvetel tudi med travami v zelenem pasu med pločnikom in cesto na Goriški ulici Ameriški slamnik je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Izvlečki se uporabljajo za krepitev imunskega sistema, pri zdravljenju vnetij in ran, ima pa tudi antioksidativne učinke.  A mestnih gredic seveda nismo zasadili s tem namenom, pač pa predvsem zaradi enostavnega vzdrževanja in odpornosti na sušo. Naše mlade rastline bomo morali še nekaj časa zalivati, odrasle rastline pa potrebujejo zalivanje le v obdobjih daljše suše.

Domovanje ameriškega slamnika so vzhodni in osrednji deli Severne Amerike, kjer raste na travnikih in v gozdovih. A se je dobro udomačil tudi v naših krajih. Posebej lepo uspeva na sončnih lokacijah, potrebuje vsaj 6 ur sončne svetlobe na dan.

Čudoviti cvetovi ameriškega slamnika krasijo zelene površine našega mestaZaradi obsega na novo zasajenih gredic bo njihovo vzdrževanje obremenilo občinski proračun. Zato smo že pri načrtovanju zasledovali racionalnost in se namesto za enoletne rastline odločili za trajnice.

Posebej pomembno vlogo imajo med trajnicami imajo medovite trajnice za opraševanje rastlin, kar je ključnega pomena pri pridelavi hrane. Če opazite čebelo na cvetočem slamniku, se je nikar ne prestrašite, razen če ste alergični. Čebela piči le, ko je razdražena. Čebelarska zveza Slovenije pojasnjuje, da pašna čebela ne piči, kajti njena poglavitna naloga je letati s cveta na cvet, prenašati cvetni prah, na ta način opraševati rastline ter pri tem nabirati sladke tekočine, iz katerih panjske čebele naredijo med.

Zasaditev gredic s trajnicami smo izvedli v okviru projekta Ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici, iz donacije Iva in Taje Boscarol. Hvala obema za užitke ob cvetenju!