Ajdovščina, izhodišče mnogih poti

Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Velik razcvet je doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

Ponujamo vam doživetja …

Nižinski del Ajdovščine se ponaša z bogato kulturno zapuščino. Dvorci in gradovi, številne cerkve, poslikane z velikimi umetninami, razstavni prostori, kot je Pilonova galerija, ki hrani zapuščino velikega umetnika in domačina Vena Pilona, zanimiva arhitektura, lepo ohranjeno obzidje Castre, med kulturne spomenike pa se uvrščajo cela naselja, kot na primer Vipavski Križ, Šmarje, Šturje, …
Dolino obkrožajo griči in vrhovi. Najbolj uhojene so naše pohodne steze, s katerimi so preprežena tako strma pobočja Trnovske planote, kot Vipavski griči. Speljane so po gmajnah ob Vipavi, Hublju in Lokavščku, po gozdovih, planotah in njihovih robovih, vrhovih, vse do koč na Mali gori, Čavnu in Golakih in še više in dlje... .

Mnoge urejene tematske poti vabijo na oglede čudovite igre narave. Po dolini je imenitno kolesariti, urejeni športni parki vabijo ljubitelje raznih športnih panog, od tenisa do košarke, nogometa, teka, ki jim Športni center Police omogoča vadbo v dvoranah, v pokritem bazenu in na letnem kopališču. Ajdovščino si je mogoče ogledati tudi iz zraka, pogumnejši pa se bodo nazaj na zemljo spustili kar s padalom.

… in najlepše razglede

Skorajda vse naše poti spremljajo prekrasni in daleč segajoči razgledi. Ni treba prav visoko v hrib, da se odpre pogled na rajsko dolino – gručaste vasi obdajajo lepo obdelane njive, okoli njih sadovnjaki, na pobočjih Vipavskih gričev pa je vsaka osončena plat izkoriščena za vinograde… Če se povzpnete še nekoliko više, se pogled odpre na Kras in morje v ozadju…

Najdaljši razgled boste doživeli, če se sprehodite po poti Po robu, pelje od spomenika Materi Gorjanki na Predmeji, pa skoraj do Cola. Na eni strani vas ves čas spremlja pogled na dolino, Kras, Tržaški zaliv, na drugi strani se razprostira planota Gora z vsemi svojimi čarobnimi zgodbami iz pradavne naravne in dobrih 400 let stare kulturne zakladnice. Doživetje je, sploh v lepem vremenu, nepozabno.

Posebno lepi so tudi razgledi iz Vrtovčevih poti, od tu vidimo drugam. Prehodite jih skupaj z nami, na Pohodu po Vrtovčevih poteh, prvo nedeljo po martinovi nedelji, takrat je narava obarvana v svoje tople jesenske barve in razgledi so še veličastnejši.

Več tisoč let lahko preletite v enem dnevu, ali pa si za raziskovanja Ajdovščine privoščite tudi počitnice. Dobrodošli v deželi sonca, vina in prijaznih ljudi!

Vse turistične informacije o Ajdovščini vam bodo z veseljem ponudili na TIC Ajdovščina.