Spremembe prometne ureditve v Ajdovščini

datum: 19.02.2015
kategorija: Obvestila

Odslej ne bo več mogoče levo zavijanje s Ceste IV. prekomorske na Goriško cesto na križišču pri šturskem mostu. Desno zavijanje bo obvezno tudi s parkirišča pred starim mlinom.

Križišče ob šturskem mostu je v zadnjem času predstavljalo največji prometni zamašek v mestu, še posebej ob konicah. Dovolj sta bila dva avtomobila, ki sta čakala za levo zavijanje, da se je nabrala kolona vozil do knjižnice in še dlje, pa čeprav bi vsi ostali lahko mirno zavijali desno. Na pobudo krajanov in ob terenski analizi prometa so se v občinski strokovni službi odločili za spremembo prometne ureditve. Tisti vozniki, ki imajo namen zavijati proti Vipavi, bodo poslej zavijali desno in se v osrednjem krožišču pri policijski postaji obrnili proti Vipavi. Računajo, da bo pretočnost prometa poslej bistveno večja, s tem pa tudi varnost. Odpadla bosta živčnost in hrup, s katerim so vozniki ponavadi v jutranji prometni konici, ko se vsem najbolj mudi, 'nagrajevali' leve zavijalce pred njimi. Cesta IV. prekomorske je v zadnjem času tudi sicer med bolj obremenjenimi mestnimi ulicami. Pred časom postavljen prikazovalnih hitrosti (radar) sočasno šteje tudi vozila. V dobrih treh mesecih jih je naštel že 340 tisoč samo v eno smer, povprečno torej po 2.800 dnevno.

Smiselno s spremembo s Ceste IV. prekomorske so se odločili tudi za obvezno desno smer s parkirišča pred starim mlinom onstran Hublja. Na eni strani jo je pri zavijanju v levo narekovala slaba preglednost zaradi bližnje stavbe, po drugi strani pa tudi takojšen prehod za pešce in dvojni pas na samem mostu. Število vozil na tem križišču je za zdaj še sorazmerno nizko, ker se parkirišče za starim mlinom še ni prijelo, se pa bo zagotovo povečalo, ko se bodo začela dela na Lavričevem trgu.