Burja je pometala, vendar se umirja

datum: 06.02.2015
kategorija: Obvestila

Burja se počasi umirja, do jutri dopoldan se bo veter popolnoma umaknil. Za nami pa je precej burna noč, pihalo je s sunki preko 170 kilometrov na uro. Izkazalo se je, da je bil ukrep zaprtja šol več kot upravičen, saj je s strehe ajdovske šole ponovno odneslo velik del kritine. Poškodovan je visokonapetostni daljnovod Ajdovščina - Kromberk, zato je bilo brez elektrike preko 4000 odjemalcev na področju severne Primorske.

Burja, februar 2015Medtem ko se po ostali Sloveniji krešejo mnenja o varnostnih ukrepih in vremenskih napovedih, se je v Ajdovščini izkazalo, da je bil rdeči alarm precej upravičen. Burja je pihala s sunki preko 170 km/h, na Gori je poleg tega nametalo veliko snega, ki ga je burja nanašala v zamete, na izpostavljenih mestih tudi preko 2 metra v višini.

Po dolini pa je pošteno pometla. Sunek vetra je odkril nadstrešek na objektu na Goriški cesti v Ajdovščini, posredovali so gasilci GRC Ajdovščina; ki so takoj nato odhiteli na stanovanjski objekt na Tovarniški cesti, kjer so pričvrstili del pločevinaste kritine, obtežili poškodovan del strehe in zavarovali objekt. Na bližnjem stanovanjskem bloku je burja poškodovala strešno obrobo. Skupila jo je tudi streha ajdovske Policijske postaje. Gasilci so imeli precej dela z nameščanjem in pritrjevanjem zabojnikov, ki jih je razmetavalo po mestu.

Burja, februar 2015Včeraj zvečer so močni sunki poškodovali streho proizvodnih hal nekdanjega podjetja Lipa, intervenirali so gasilci GRC Ajdovščina, ki jim je poškodba, zaradi obsežnosti, povzročala precej težav. Zaradi varnosti je bila celo noč zaprta regionalna cesta Ajdovščina - Lokavec. Ponoči je burja zvrnila večje drevo na Gregorčičevi ulici. Na Colu je odtrgalo obrobo strehe na stanovanjski hiši, posredovali so gasilci PGD Col. Podobne težave so hiteli reševat v Vrtovin iz GRC Ajdovščina. Na Cesti se je drevo zvrnilo na železniške zapornice, Pošta Dobravlje je ostala brez strehe – zato je danes zaprta!! Drevo se je podrlo tudi v Dolenjah, na Ustjah je odkrivalo hiše …

Burja, februar 2015Večja gmotna škoda je nastala tudi v Grivčah, kjer se je del starega objekta zrušil na sosednjo stanovanjsko hišo – situacijo so si že ogledale vse pristojne službe, sanacija poteka.

Odneslo je tudi streho Pošte v Dobravljah, ki je danes zato zaprta.

Ponovno pa se je izkazalo, da je bila odredba o zaprtju šol v naši občini upravičena, saj je danes dopoldan s strehe stavbe 3 ajdovske šole Danila Lokarja na dvorišče in v bližnji potok Lokavšček odneslo za okoli 40 kvadratnim metrov pločevinaste strehe.

Katere ustanove v Ajdovščini so danes zaradi vremena zaprte

Burja, februar 2015Padla sta tudi dva stebra visokonapetostnega daljnovoda Ajdovščina - Kromberk ter posledično uničila glavno stikalo v trafo postaji v Ajdovščini, zato je bilo del ajdovske občine brez elektrike.

Burja že ponehuje, do jutri popoldan pa se bo veter popolnoma umiril.

Gasilci GRC Ajdovščina v okolici Idrijske našli cisterno - išče se lastnik

Cisterno na fotografiji so gasilci našli v okolici Idrijske ulice, namenjena je zbiranju deževnice, je plastiščna, drži okoli 300, 400 litrov. Lastnik jo dobi na sedežu GRC Ajdovščina.

Gasilci GRC Ajdovščina so v okolici Idrijske našli plastično cisterno za vodo - lastnik jo dobi na sedežu GRC Ajdovščina.