Spominek in darilo, promocijska zloženka, protokolarno vino

datum: 28.04.2006
kategorija: Obvestila

V torek po Veliki noči je v avli Dvorane prve slovenske vlade potekala prireditev, na kateri je bil razglašen izid natečaja za najboljši turistični spominek in protokolarno darilo, predstavljena je bila nova turistična zgibanka Ajdovščina, izhodišče mnogih poti, na koncu pa sta se predstavila še vinogradnika, katerih vino bo v letošnjem letu nosilo naziv protokolarno vino Občine Ajdovščina.

Natečaj za turistični spominek in protokolarno darilo je bil objavljen lanskega decembra. Rokodelci in umetniki so imeli dobre tri mesece časa za priprave. Komisija v sestavi: Lučka Peljhan – predsednica, Jana Beguš – članica, Andrej Furlan – član, Zlata Čibej ter Janez Furlan, oba člana in predstavnika Občinske uprave, je imela kar težko delo, saj je bil odziv na natečaj dober – 18 predlogov za turistični spominek in 18 predlogov za protokolarno darilo.
Nagrajeni izdelki avtorja Varstveno delovni center VipavaV kategoriji turistični spominek sta bili podeljeni dve tretji nagradi in sicer za predlog z imenom "Škatlica z vezenim motivom grozda in recepti naše none" avtorja Center za socialno delo Ajdovščina, Varstveno delovni center Ajdovščina Vipava – enota Vipava ter za predlog z imenom "Škatlica z vezenim motivom češenj in recepti naše none" avtorja Center za socialno delo Ajdovščina, Varstveno delovni center Ajdovščina Vipava – enota Vipava.Druga nagrada v kategoriji protokolarno darilo, avtor David LičenV kategoriji protokolarno darilo sta bili podeljeni tretja in druga nagrada. Tretjo nagrado je prejel predlog z imenom "Vezen prtiček" avtorja Center za socialno delo Ajdovščina, Varstveno delovni center Ajdovščina Vipava – enota Vipava; drugo nagrado pa predlog z imenom "Pozdrav iz Ajdovščine" avtorja Davida Lična iz Ajdovščine.Komisija je sprejela tudi priporočilo, naj Občina Ajdovščina poišče možnosti za projekten pristop k razvoju idejnih rešitev turističnih spominkov in protokolarnih daril. Na osnovi sprejetih idejnih rešitev bi lahko domači ustvarjalci, ki so se tudi s poslanimi predlogi izkazali kot vešči in natančni, izdelovali ustrezne serije posameznih izdelkov.
Spominki so ta trenutek še vedno razstavljeni v avli Dvorane prve slovenske vlade v Ajdovščini, v naslednjih dneh naj bi se razstava preselili v prostore Lapidarija na ajdovski tržnici, vse informacije pa so vam na voljo na TIC Ajdovščina. Ajdovščina, izhodišče mnogih poti nosi naslov nova zloženka, namenjena obiskovalcem, ki radi aktivno preživljajo svoj prosti čas ali pa raziskujejo še neodkrite čare naše rajske dežele. Založila jo je Občina Ajdovščina, praktično delo pa sta opravila TIC Ajdovščina in oglaševalsko podjetje I&S Aladin iz Ajdovščine. Zloženka je večjega formata, z zemljevidom na eni ter informacijami na drugi strani. Dokaj natančno je opisanih sedem kolesarskih poti, ki jih je v večini zasnovala Urška Štrancar, pet turističnih pohodnih poti ter druge možnosti popotovanja, kot so na primer jezdne, zračne poti ter skrivnosti našega podzemlja.
Že prve dni je bilo zanimanje za zloženko izredno. Distribucija dobro poteka, saj je material že dosegljiv na večjih informacijskih centrih, dosegljiv bo na mnogih promocijskih festivalih in turističnih prireditvah, seveda pa vam je na voljo tudi v TIC Ajdovščina. Protokolarno vino Občine Ajdovščina12. aprila je potekalo ocenjevanje vin za namene izbora protokolarnega vina Občine Ajdovščina. Odziv je bil izreden, saj je komisija preizkusila kar 41 vzorcev vin 15 vinogradnikov, ki svoje vino pridelujejo na območju občine Ajdovščina in so hkrati tudi registrirani za stekleničenje vina. Ocenjevanje je občina Ajdovščina izpeljala z veliko pomočjo Kmetijsko svetovalne službe iz Ajdovščine, še posebna zahvala velja Darji Marc.
Komisija iz Kmetijsko gozdarskega zavoda iz Nove Gorice je ugotovila, da so vsa prispela vina odlične kakovosti, torej se velja odpraviti na pokušino h kateremukoli vinogradniku na Vipavski vinski cesti. Zmagovalni vini pa sta cabernet sauvignon 2005 Petra Ferjančiča s Planine in sauvignon 2005, ki ga je pridelal Štefan Kobal iz Planine. Vsem nagrajencem gredo čestitke, predvsem pa pohvale za dobro opravljeno delo, hkrati pa hvala tudi vsem tistim, ki so kakorkoli pripomogli k uresničitvi kateregakoli od treh predstavljenih dogodkov.