Vroče je, pazite nase!

datum: 09.07.2024
kategorija: Novice

Slovenija se ponovno kuha v vročinskem valu. V naših krajih se bo termometer dvignil še za kakšno stopinjo nad povprečje v državi – podnevi tudi nad 35 stopinj, medtem ko se ponoči temperatura ne bo spustila pod 25 stopinj Celzija.

Vremenoslovci opozarjajo, da bo vroče. Če je Balkan že v rdečem, je Slovenija danes še obarvana rumeno, že jutrišnja napoved pa je oranžna, vročina bo trajala ves teden. Temperature v Vipavski dolini se čez dan gibljejo okoli 35 stopinj Celzija, preko noči pa se ne bodo spustile pod 25 stopinj. Narava je vedno bolj suha, požarna ogroženost sicer za sedaj še ni razglašena, če bodo visoke temperature vztrajale, pa je razglas le še vprašanje časa. Vseeno pa v takih dnevih ne iščite nesreče in ne kurite v naravi! Pazite nase, čez dan se raje zadržujte v zaprtih prostorih, saj ob tako visokih temperaturah v dolini niti senca ne pomaga več. Še bolje jo je mahniti nekam na hladno, na primer na Goro, kjer so temperature bistveno nižje.

Dodatne avtobusne linije na Goro so kot naročene za takšne »pasje« dneve – pripravite odejico in piknik košarico, pa na jutranji avtobus. Na Gori si boste brez težav našli kotiček v hladnem gozdiču, kjer boste počakali, da najhuje v dolini mine, nato pa vas bo avtobus sredi popoldneva dostavil nazaj.

Sicer pa se ob teh visokih temperaturah izogibajte fizičnih opravil in pijte dovolj tekočine – najboljša bo ne prehladna voda. Vročina močno prizadene tudi hišne ljubljence, poskrbite za senčni kotiček za počivanje ter da bodo imeli ves čas na voljo svežo vodo, na sprehode pa se odpravljajte zelo zgodaj zjutraj.