Tudi drevesa so žejna

datum: 07.07.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Trendi kažejo na poletja z vedno več poletne vročine in suše. Prav tako kot v vročini potrebujemo tekočino ljudje, so žejna tudi drevesa, razlika je le v tem, da so drevesa vedno zadovoljna z vodo.

Daljše neprekinjeno pomanjkanje vode drevesom povzroči poškodbe na listih, ki se zvijejo in deloma odpadejo. Pri močni in dlje trajajoči neprekinjeni suši lahko listi odpadejo že poleti. Fiziološka suša drevesom ne škodi samo neposredno, temveč povzroči tudi dovzetnost za druge škodljive dejavnike, kot so insekti in glive.

Lansko poletje smo za zalivanje novo zasajenih dreves v projektu Ozelenitev javnih površin Ajdovščine in njene okolice prvič uporabili zalivalne vreče. Zalivalna vreča poskrbi za počasen izpust vode ob koreninah drevesa, tako da voda prodre globoko v tla, kar spodbuja razvoj koreninskega sistema in boljše izkoriščanje vode. Izognemo se izgubam zaradi izhlapevanja (ki je značilno pri površinskem zalivanju) ter pomagamo pri ohranjanju vlage neposredno ob drevesu.

Za razliko od naših vodovodov z razmeroma majhnim številom črpališč, imajo drevesa vodne črpalke, ki potiskajo vodo navpično navzgor, do vsake njene najvišje oziroma najbolj oddaljene veje. Funkcijo vodnih črpalk zagotavlja proces, imenovan koreninski pritisk. Ta vodo potiska skozi koreninske celice navzgor po steblu drevesa in vodnih žilah, imenovanih ksilem. Proces kroženja vode po drevesu se neprestano ponavlja, saj rastline iz tal nenehno absorbirajo novo vodo in jo uporabljajo za svoje vitalne procese.

Da drevesa ostanejo vitalno zelena tudi med poletno vročino in po njej, bodo njihovo žejo gasili vzdrževalci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina in njihovi zunanji sodelavci.