Sinji vrh odpira vrata umetnosti

datum: 07.07.2024
kategorija: Novice

Na Sinjem vrhu se jutri pričenja že 32. Mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost.«.12 mednarodno uveljavljenih avtorjev bo ustvarjalo ves teden, vrhunec bo v četrtek, ko bo ob 18. uri umetnine moč videti tudi v živo na dnevu odprtih vrat. Vabljeni po umetniški navdih.

32. Mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost« bo letos na domačiji Vidmarjevih potekala od 8. do 12. julija. Na njem bo sodelovalo dvanajst mednarodno uveljavljenih avtorjev, ki z izjemo dveh častnih gostov, prvič prihajajo na »Vrh umetnosti«. Tako simpozij, ki je nastal na pobudo Klavdija Tutte, s svežino izbranih likovnih ustvarjalcev uresničuje svojo vlogo in nadvse pomembno poslanstvo. Med sodelujočimi avtorji so pomembna imena s sodobne likovne scene in tudi mladi, perspektivni likovniki. Tudi razstavno potovanje, ki sledi delovnemu srečanju, gre po svoji tradicionalni poti in pojavljajo se celo nova povabila za gostovanje razstav. Tako ostaja projekt skozi vse leto povezan s publiko in ohranja aktualnost.

Sodelujoči avtorji predstavljajo narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika. Raznovrstnost je rezultat dejstva, da vsak posameznik na izrazito intimen način sledi svojemu ustvarjalnemu klicu.

V četrtek, 11. julija 2024 , ob 18. uri bo na Sinjem vrhu t. i. dan odprtih vrat, na katerega je vabljena najširša publika. Z razstavo, predstavitvijo avtorjev in njihovih del ter s spremljajočim kulturnim programom bomo zaključili simpozij. Sledila bo priprava kataloga, v začetku decembra pa prva razstava v Kosovelovem domu v Sežani. In nato še v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji (Mestni muzej Idrija) ter v Šivčevi hiši v Radovljici. Nadaljujemo tudi razstavno sodelovanje s Pavelhaus, Pavlovo hišo iz Avstrije. In razstava bo na ogled tudi v Italiji, in sicer v Čedadu (Fondazione de Claricini Dornpacher).

»Ob pogledu nazaj se lahko pohvalimo z izjemnimi faktografskimi podatki, tako po številu sodelujočih umetnikov, njihovih ustvarjalnih kvalitetah in edinstvenosti ter številnih potujočih razstavah. V novem desetletju pa nadaljujemo pretok likovnega ustvarjanje, še posebej skrbimo za svežino izbranih avtorjev in gradimo medkulturni dialog. Prav umetnost nam omogoča, da iščemo poti do sebe in do drugega,« še izpostavljajo organizatorji dogodka.