Padlo 105 litrov dežja na kvadratni meter

datum: 11.06.2024
kategorija: Novice

Reka Vipava v Dolenjah prav do roba

Zbudili smo se v mokro jutro. Na srečo v večjem delu občine vsa ta voda ni povzročala večjih težav, kar hudo mokro pa je bilo vrh Vipavskih gričev in na pobočju proti Braniški dolini – tu je v eni noči padlo kar 105 litrov dežja na kvadratni meter. Razen naplavljenega materiala pa druge večje materialne škode deževje za sedaj ni povzročilo.

Izvir Hublja že lep čas ni bil tako mogočenVremenska napoved se je uresničila – v minuli noči nas je pošteno zalilo. Največ padavin je padlo vrh Vipavskih gričev ter se zlivalo po pobočju proti Braniški dolini. Voda na srečno ni povzročila večje materialne škode, je pa med zlivanjem s seboj nosila vse mogoče. Ponekod je voda odnašala tudi bankine. Tako so ceste in poti v Šmarjah, Jakulinih, Hraščah, Gaberjah, na Erzelju …  polne grušča in drugega materiala, ki ga Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina že ves dan odstranjuje. V Zavinu je zabilo propust in potok je čez cesto stekel v Braniško dolino. Kljub vsej tej ogromni količini dežja pa je bila noč mirna, Gasilsko reševalni center Ajdovščina tako ni beležil intervencij, le ena družina si je prišla izposodit črpalko za vodo.  

Hubelj je mogočen, Vipava pa polna do roba in še narašča. Ravnokar je pričelo ponovno deževati, lepega vremena si lahko obetamo šele v petek. Bodimo previdni, pazimo nase in od doma le z dežnikom.