Konec tedna v Križu Festival vina zelen

datum: 06.06.2024
kategorija: Novice

Festival vina zelen se bo tudi letos odvijal po Kriških gasah.

Na ulice Vipavskega Križa se ta konec tedna vrača Festival vina zelen. Dvodnevni dogodek se prične s petkovim zborovskim večerom ter nadaljuje v soboto, s pokušino zelenov iz celotne doline ter bogatim spremljevalnim programom. Obiskala ga bo tudi Slovenska vinska kraljica.

festival zelen2.jpgSorto zelen je opisal že Matija Vertovec v svoji Vinoreji: »Zelen, pri nas tako imenovan s posebno žlahtnim duham … ne vemo, ali ga drugej poznajo, ali kako ga imenujejo?« Skoraj smo že pozabili nanj, pa so ga vinogradniki pred nekaj desetletji ponovno odkrili iz začeli pisati posebno vinsko zgodbo, ki je skozi leta prerasla v festival.

Letošnji Festival vina zelen v Vipavskem Križu ponuja dva dni doživetij. Petkov večer bo glasbeno obarvan – oktet Sotočje je v goste povabil še druge oktete, zagodle pa bodo tudi dobravske tamburice. V soboto popoldne pa bodo oživele kriške gase. Prihajajo Evropski red vitezov vina, Legatura za Primorsko, pa glasbena skupina Mandolinistica Capodistriana s tradicionalno mandolinsko glasbo. Vitezi Gašperja Lambergarja z Bleda so že stari znanci festivala, ki s svojim nastopom običajno očarajo občinstvo. Polento pa bodo tudi letos kuhali člani Turističnega društva Šempas. No, v središču dogajanja pa bo seveda vino, sorta zelen. Preko 30 različnih zelenov bo mogoče pokušati, našli jih boste po kriških ulicah, vsi bodo tudi ocenjeni in na koncu bo razglašen najboljši. V sklopu festivala bo potekala tudi delavnica z naslovom Kje se skriva avtentičnost sorte zelen, ki jo bo vodil doc. dr. Matija Martelanc iz Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici. Festival bo obiskala tudi Slovenska vinska kraljica Sanja Ferjančič, ki prihaja s posestva Ferjančič na Planini.

Organizator, Zavod za turizem Vipavski Križ, tudi letos omogoča brezplačen prevoz iz parkirišča v vasi Cesta do vhoda v Vipavski Križ. Vstopnice za festival so že v prodaji, število je omejeno. 

Več informacij o festivalu