Otroci iz vrtca raziskovali kulinarični turizem

datum: 06.06.2024
kategorija: Novice

Otroci iz skupin Modre in Zelene pike Otroškega vrtca Ajdovščina na Ajdovski tržnici zaključili projekt Turizem in vrtec, Okusni zakladi

Modre in Zelene pike iz Otroškega vrtca Ajdovščina so na današnji Ajdovski tržnici z degustacijo svojih kulinaričnih mojstrovin navduševali obiskovalce. Z okusnim dogodkom so zaključili letošnji projekt Turizem in vrtec 2023/24, s podnaslovom Okusni zakladi.

Modre pike so kuhale češnjev sirup Projekt Turizem in vrtec že 19 leto zapored prireja Turistična zveza Slovenije, Otroški vrtec Ajdovščina pa je že večkrat sodeloval. Teme so različne, letošnja, z naslovom Okusni zakladi, se je nanašala na kulinarično podobo Slovenije s trajnostnim pridihom. Vipavska dolina na tem področju lahko ogromno ponudi, to so spoznavali tudi otroci iz skupin Zelene pike in Modre pike Otroškega vrtca Ajdovščina. Z zagnanimi vzgojiteljicami so tako skozi celo šolsko leto spoznavali okuse naše dežele. Navdušeno so pripravljali sestavine, kuhali jote, minteštre in druge tradicionalne vipavske jedi ter jih tudi z užitkom pojedli.

Zelene pike pa so kuhale češnjevo marmelado Najboljše pa pride na koncu, tako so si zamislili sladek zaključek projekta. Danes smo obiskovalci Ajdovske tržnice lahko pokusili njihove kulinarične mojstrovine iz vipavskih češenj, in prisluhnili zgodbi kako so nastale: najprej so se odpravili v Velike Žablje, v sadovnjak Radovana Štora, do češnjevih dreves. Tu so nabrali češenj, v vrtcu so jih najprej razkoščičili, nato pa skuhali marmelado in sirup. Iz češnjevih pečk so izdelali posebne masažne blazinice, češnjeve peclje pa posušili. Izdelke bodo po zaključku projekta odnesli tudi domov. Za današnjo degustacijo na tržnici pa so spekli še domač kruh.  Z vabljivimi napisi in lepimi Zeeeelo okusno in prijazno postreženo! slikami so okrasili stojnici na Ajdovski tržnici, narezali kruh, namazali marmelado, natočili sok in nas postregli. Vzgojiteljice pravijo, da so otroci z velikim navdušenjem sodelovali v projektu, da so z veseljem kuhali in spoznavali različne okuse tradicionalne vipavske kulinarike. Namen in cilj projekta je dosežen in presežen – češnjeva marmelada, namazana na domačem kruhu, zraven pa kozarec češnjevega soka, je odlična malica.  Sploh, kadar jo postrežejo ponosni malčki, ki vedo, kaj je dobro in okusno, pa tudi kako je narejeno. Čestitke!