Dom starejših občanov Kresnice medse že sprejel starostnike

datum: 15.05.2024
kategorija: Novice

S tem tednom se je v nov dom starejših občanov Kresnice preselilo 149 stanovalcev. Več kot 15-milijonska investicija, za katero je Občina zagotovila zemljišče, pomoč pri javnih naročilih in nakupu opreme, je z aprilom uradno prešla v uporabo, v tem tednu pa zaključujejo s selitvijo.

tPo dveh letih od postavitve temeljnega kamna za gradnjo novega Doma starejših občanov Kresnice, je objekt v tem tednu že sprejel stanovalce. Uporabno dovoljenje za več kot 15-milijonsko investicijo je bilo pridobljeno konec leta, v začetku aprila je bil objekt uradno prevzet – v teku je selitev opreme in privajanje na novo domovanje. Sodobno zasnovan dom starejših občanov v štirih nadstropjih zaobsega 9000 kvadratnih metrov površin, kar je skoraj trikrat več od obstoječe stavbe, nudi sodobno opremljene prostore, šest oddelkov s po 20 stanovalci v ter dva  oddelka s po 12 stanovalci  za osebe z demenco ter oddelek za izolacijo. Ne zgolj boljši bivalni standard, temveč tudi kvalitetnejši pogoji dela in storitve za oskrbovance, zlasti tiste z tdemenco, bodo obogatile tako stanovalce kot tudi zaposlene. Kot izpostavlja direktorica DSO Kresnice Tanja Stibilj Slemič je to izjemna pridobitev: »Od včeraj delujemo v novih, večjih, svetlih prostorih, ki nudijo prijaznejše bivanje našim stanovalcem in prijetnejše delovno okolje zaposlenim. Tako za stanovalce kakor tudi zaposlene je to velika sprememba, ki bo od vseh nas terjala še precej prilagajanja, strpnosti … Glede na to, da smo v preteklih dneh in  včeraj več kot očitno pokazali, kaj vse in koliko zmoremo (preseliti vse stanovalce v enem dnevu  je resnično velik uspeh)  me ni strah, da ne bi zmogli tudi med te nove zidove prenesti vse tisto dobro, kar se je nabralo v preteklih štiridesetih letih v zdaj že »starem« domu. Uresničila se nam je želja po novih prostorih, vsaj tako velika ali pa še celo večja pa je želja, da bi pristojni odločevalci nemudoma poskrbeli, da bi zaposlitve v domovih postale za mlade privlačne, v družbi spoštovane in ustrezno plačane. Nihče od nas si namreč ne želi, da bi obstali ali celo stopali korake nazaj,« je še izpostavila direktorica.

tV nov dom so že preseljeni stanovalci, v teku so še manjša selitvena dela opreme. Pri selitvi so pomoč ponudili v zdravstvenem domu, civilna zaščita, taborniki so pomagali seliti postelje, naprave in stroje so selili serviserji, v pripravljenosti je bilo več prostovoljcev. V novi stavbi je 36 dvo- in 72 enoposteljnih sob, še pet enoposteljnih sob je na voljo za izolacijo ali začasno namestitev. Vse sobe so sodobno opremljene, imajo kopalnico, v zgornjih nadstropjih tudi balkon. V vsakem nadstropju so oddelki povezani s skupnim prostorom, namenjenim druženju, ter prostorom za osebje. Stanovalci imajo v vsakem oddelku na voljo tudi skupni prostor z manjšo kuhinjo. Ob upravnem delu so v stavbi še prostori za zdravstveno oskrbo stanovalcev, kapela, jedilnica z večnamenskim prostorom, prostori za frizerja in pedikerja, fizioterapijo in delovno terapijo. Novost je tudi nov prostor za dnevno varstvo, ki bo sprejel do 12 oseb in bo pričel delovati nekoliko pozneje.  

tCelotna vrednost naložbe trenutno znaša več kot 15 milijonov evrov. Največji del naložbe je bil pridobljen z nepovratnim denarjem iz EU in države, preostali del bo pokril Dom starejših občanov ter vložek Občine Ajdovščina, ki je zagotovila zemljišče, pomagala pri izvedbi arhitekturnega natečaja in javnih naročilih in nakupu opreme. Uradno odprtje doma starejših občanov zaenkrat še ni predvideno, najprej je pomembno, da se tako stanovalci kot zaposleni dodobra privadijo na novo domovanje, še sporočajo iz novega Doma starejših občanov Kresnice.

 

-