Kosilo na Ajdovski tržnici: testenine z eko kmetije

datum: 09.05.2024
kategorija: Novice

Živimo v dolini, ki so jo pogosto imenovali vrt Slovenije. Kako dobro poznamo, kaj vse nam ponuja? Kaj vemo o ekološki pridelavi in kmetijah, ki so izbrale to pot za pridelavo naše hrane? Tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici nam bo na najbolj nazoren predstavila rezultate ekološke pridelave, saj nas ena od lokalnih eko kmetij vabi na pokušino njihovih testenin.

tV zadnjem desetletju ali celo dlje smo imeli veliko priložnosti, da smo se lahko poučili o pomenu izbire hrane za naše zdravje. V medijih, v šolah, na predavanjih, v programih centrov zdravja, vsepovsod … Morda smo le zamahnili z roko, ah, kaj komplicirajo, saj smo od nekdaj jedli vse od kraja. Ali smo to počeli tudi brez posledic za naše zdravje? Tega se ljudje pogosto zavemo šele, ko zbolimo. Navada je pač železna srajca, pred spremembami pa ljudje najraje zbežimo. Nekateri k sreči razmišljamo drugače. Še bolj pa smo lahko veseli, da so nekatere kmetije zbrale pogum in se preusmerile v ekološko pridelavo. Tako so nam danes dobri, zdravi in hranljivi pridelki vedno na voljo. Enako okusni in še bolj privlačni, saj nas navdajo tudi z občutkom, da smo naredili nekaj dobrega za svoje zdravje. V Vipavski dolini lahko na eko kmetijah dobimo že marsikaj: zelenjavo in krompir, žita in meso. Še več je kmetij, ki pridelujejo po načelih ekološke pridelave, a še nimajo certifikata za svoje pridelke. Čas je, da jih spoznamo.

tDruga sobota na Ajdovski tržnici vabi, da v soboto, 11. maja, med 9. in 11. uro skupaj okušamo testenine z eko kmetije, pripravljene iz moke ekološke pridelave. Katero omako bodo pripravili? Pustimo se presenetiti in uživajmo ob zgodnjem kosilcu na Ajdovski tržnici. Takoj za tem pa bomo lahko napolnili svoje torbe in vrečke tudi s preostalimi lokalnimi dobrotami, ki jih na tržnici ponujajo naši domači pridelovalci in proizvajalci. Med stojnicami bomo zagotovo spet srečali znance in malo poklepetali. Sobota bo tako še bolj prijazna.

Se vidimo na Ajdovski tržnici!

 

 

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/