V znamenju kina in filmske umetnosti

datum: 02.04.2024
kategorija: Novice

Pričenjajo se Filmski dnevi za šolarje. Prihodnja dva tedna, pričenši jutri, bodo tako ob delavnikih dopoldan Dvorano prve slovenske vlade obiskovali šolarji vseh osnovnih šol Ajdovščine in Vipave, ajdovski dijaki in otroci iz vrtca. Na sporedu bodo štirje kakovostni evropski filmi, namenjeni različnim starostnim skupinam, ki ponujajo dobra izhodišča za pogovore – o filmski zgodbi in sporočilu, pa tudi o filmu kot umetnosti. Prvi četrtek in petek v mesecu pa je na sporedu Dvorane prve slovenske vlade tudi redni program Kina Ajdovščina.

 Čeprav je ena najmlajših, pa bi se filmska umetnost v svojem prvobitnem pomenu skorajda izgubila v poplavi tehnološko naprednih video in televizijskih vsebin. Vendar ima svoj šarm, ki obiskovalce vleče v kinodvorane – doživetje užitka v družbi so-gledalcev pred velikim platnom je, tudi v Ajdovščini, ostalo in postalo ponovno popularno. Zagotovo je to nekoč že nadvse priljubljeno družabno kulturno navado pomagal zbuditi projekt filmskega tedna, ki je nato prerasel v Filmske dneve za šolarje, dijake in otroke iz otroškega vrtca. Tudi letošnje filme je izbrala Mirjam Kalin, ravnateljica Osnovne šole Dobravlje, pobudnica in koordinatorka filmskega projekta, ki je s svojo posebnostjo in izvirnostjo najprej navdušil vse šole in vrtce v obeh zgornje-vipavskih občinah, nato pa tudi mnoge pedagoške in kulturne instutucije. Projekt pa podpira tudi Občina Ajdovščina.

 

Roza in kamena škratinja je Danski film o prijateljstvu vile in metuljčice, o pogumu in zvestobi, namenjen je otrokom od petega leta naprej. Prvi štirje razredi osnovne šole si bodo ogledali detektivko Nina in ježeva skrivnost (Francija/Luksemburg, 2023), o pogumu in vztrajnosti, pa tudi o skrivnostih odraslih, ki jih otroci ne izvedo, vendar jih čutijo … Norveški film Dancing Queen za višje razrede osnovne šole pripoveduje zgodbo o sledenju sanjam, hkrati pa na mladostnikom prijazen način odpira teme, o katerih morajo slišati in se o njih pogovarjati. Srednješolcem pa je namenjen slovenski film Šepet metulja, najstniška romantična drama … Vsi štirje filmi ponujajo dobra izhodišča za zanimive pogovore in razmisleke. Prve obiskovalce v Dvorani prve slovenske vlade pričakujejo jutri dopoldan, program pa bo nato ob dopoldnevih na delavnike potekal vse do 19. aprila. Letos prvič z novi laserskim projektorjem in odlično zvočno kuliso, tako da bodo mladi gledalci filme spremljali še bolj doživeto.  

Prvi četrtek in petek v mesecu pa sta tudi dneva za redni kino program v Dvorani prve slovenske vlade. V četrtek ob 19.00 bo na sporedu film, ki je prejel dva oskarja – Interesno območje je zgodovinska drama o družini nemškega komandanta v drugi vojni in idili, ki meji na koncentracijsko taborišče … V petek pa bodo na sporedu kar trije filmi:  risanka Noetova barka ob 16.00, pustolovski film Kraljevski Artur ob 18.00 in ob 20.00 še akcija Godzila in Kong : novi imperij.