Velikonočne radoživosti

datum: 27.03.2024
kategorija: Novice

Letošnjo tradicionalno Velikonočno razstavo krasi tudi kokošnjak.

Velikonočno obredje, ki se je pričelo s cvetno nedeljo, bo vrhunec doživelo konec tedna in se na velikonočni ponedeljek umirilo. Največji krščanski praznik, ki ima korenine globoko v predkrščanskem obdobju, bogato obeležimo tudi na Ajdovskem – oglejte si velikonočno razstavo v Vipavskem Križu, na velikonočni ponedeljek pa povabljeni na Malo goro ali pa na Druženje s pinelo na Planino.

Minulo soboto, 23. marca, se je v Vipavskem Križu odprla tradicionalna Velikonočna razstava. V domu krajanov, pa tudi po različnih skritih kotičkih v vasi, se košatijo barvita jajčka, okrašena v različnih umetniških tehnikah, nekatera med njimi res prave umetnine. Križani pa so letos razstavo dopolnili še z zajčnikom in kurnikom – lokacije vam ne izdamo, kar sami se podajte na raziskovanje. Razstava bo odprta do vključno velikonočnega ponedeljka.

Čez praznike se bomo obilo najedli velikonočnih dobrot, zato bo na velikonočni ponedeljek nadvse koristen kakšen konkreten sprehod. 25. Velikonočni pohod na Malo goro je že napovedan. Gor nas vabijo kamenjski planinci, osrednje izhodišče so Kamnje, od koder bo ob 7.00 pohod tudi štartal. Ob 11.00 bo na Mali gori krajši kulturni program, za malico pa vam bodo ponudili tradicionalno kuhano polento s košenino.

No, če niste za hodit, ste pa morebiti za kakšno dobro pokušino – 1. aprila se lahko na Planini podružite s pinelami. Društvo Soudan je tudi letos poskrbelo za bogato ponudbo tega vinarskega s celotne Vipavske doline. Druženje se prične ob 16.00 v stari šoli. Pinele pa bodo tokrat v kraljevski družbi, poleg bo namreč tudi Slovenska vinska kraljica Sanja Ferjančič, doma s Planine, ki si je za svoje vino zbrala – kaj drugega kot pinelo.