Sedeže in stališča zavzeli mladi parlamentarci

datum: 27.03.2024
kategorija: Novice

V sejni sobi Občine Ajdovščina danes poteka 34 regijski otroški parlament, sestavljen iz učenk in učencev 16 osnovnih šol iz regije in zavoda CIRIUS. Ajdovsko-vipavske barve zastopa šest osnovnih šol. Zbranim mladim sta dobrodošlico uvodoma namenila ajdovski župan Tadej Beočanin in vipavska občinska svetnica Natali P. Nardin.

tPo uspešno izpeljanem medobčinskem parlamentu, ki je pred dobrimi 14 dnevi pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina potekal v občinski sejni sobi, so se mladi tokrat okrepili tudi z mnenji drugih občin. Odvija se namreč 34. regijski otroški parlament, v katerem sodelujejo učenke in učenci iz Idrijsko-Cerkljanskega, Posočja, Goriške in zgornje Vipavske. Več 29 mladih je združenih v podajanju mnenj in stališč na temo duševnega zdravja. Tematika že drugo leto zapored odstira stigmo glede vse bolj perečih problemov mladih, ki se tičejo stisk, vezanih na bolezni in počutja, ki izhajajo iz duševnih stisk. Vodilo in zdravilo je vsekakor pogovor ter ustrezno prepoznavanje in zdravljenje bolezni, ki jih prinašajo tovrstna vse bolj naraščajoča stanja mladih.Prav v tej povezavi imajo mladi parlamentarci po uradnem delu na programu  delavnice Vanje Gomboc, Sare Pipan in Aneje Kodrič. 

Uvodoma sta mlade pozdravila ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je izpostavil pomembnost soodločanja in jasnega izražanja mnenja ter tudi odstiranja tabu tem, Vipavske barve pa je zastopala občinska svetnica Natali P. Nardin, ki je izpostavila, da tudi Občina Vipava venomer mladim na široko odpira vrata. Predstavniki regijskega parlamenta bodo 8. aprila zastopali mlade iz naše regije na 34. nacionalnem parlamentu, ki bo potekal v prostorih Državnega zbora RS v Ljubljani.