V nedeljo v Ajdovščini muzikal Bumbarji

datum: 21.02.2024
kategorija: Novice

Muzikal Bumbarji, v nedeljo, 25. februarja, v Ajdovščini.

V Ajdovščino prihaja prav posebno odrsko doživetje – muzikal Bumbarji. Predstava je nastala v sklopu gledališke dejavnosti v Slovenskem dijaškem domu Simona Gregorčiča v Gorici. 25. februarja ob 18. uri pa si ga bo mogoče ogledati v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Vstop bo prost.

Bumbarji Muzikal Bumbarji, po knjižni predlogi zabavnih zgodb Peter Kušter Heinricha Hoffmanna, v priredbi Andreje Benedetič, pripoveduje zgodbe različnih otrok, ki se soočajo s številnimi težavami in problematiko današnje družbe. Humorno pripoved strašnih zgodb dopolnjujejo skladbe (songi), ki jih je za zgodbo scenarija pripravila Damjana Golavšek.

Bumbarji Strašne zgodbe piše to težko življenje otrok. Otrok, ki staršev skoraj ne vidijo več, otrok, ki so zaradi pomanjkljive vzgoje razvili različne vrste odvisnosti, agresije in drugih težav. Muzikal je kolaž zgodb o otrocih sodobnega življenja. O mladih, ki se zaradi vedno bolj pogoste odsotnosti staršev in neprimerne vzgoje spremenijo v male zgage in lumpače - bumbarje. Ti nam v svojem svetu zmešnjave pojejo zgodbe v slikah o hiperaktivni Nini, vase zagledani Špeli, zlobnem Nikcu, ki muči živali, Janu, ki je obseden s telefonom, Gašperju, ki zavrača Bumbarji hrano in drugih porednežih, ki pa v sebi navsezadnje skrivajo zgolj željo po toplem objemu staršev in ljubezni. Muzikal na hudomušen in humoren način predstavi strašne zgodbe mladih posameznikov. Problematični otroci v muzikalu doživijo življenjsko lekcijo in se soočijo s svojo težavo. Nazadnje pa pridejo do spoznanja, da je življenje res težko, a s pomočjo oseb, ki nam nudijo podporo, zagotovo lepo in vredno, da v njem vsak najde svoj smisel.

Bumbarji Muzikal Bumbarji je nastal v sklopu gledališke in glasbene dejavnosti v Slovenskem Dijaškem domu Simona Gregorčiča v Gorici. Otroci, ki v Italiji obiskujejo šolo s slovenskim učnim jezikom, ravno s tovrstnimi dejavnostmi na zabaven način krepijo in bogatijo rabo slovenskega jezika. Poleg tega pa so se vsi sodelujoči pri projektu preko omenjenega besedila predstave na nekoliko drugačen način srečali in soočili s specifičnimi temami, ki, žal, vedno pogosteje zaznamujejo njihov vsakdan. Mladi so se med pripravami na uprizoritev lahko pogovarjali o temah, kot so anoreksija, agresija oz. med-vrstniško nasilje do sovrstnikov, hiperaktivnost ipd.

Vabljeni na ogled odlične in živahne glasbene predstave Bumbarji, v nedeljo, 25. februarja ob 18. uri, vstop bo prost.