Zelena Ajdovščina: zasajene še zadnje sadike trajnic na podeželju in dreves v mestu

datum: 17.02.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Krožišče na Colu, zasajeno s travnatimi trajnicami, ki bodo plapolale v vetru - z zasaditvijo se zasleduje ureditev obstoječih krožišč v občini.

Pred kratkim so bile zasajene še zadnje sadike v projektu Zelena Ajdovščina: trajnice v krožišču na Colu ter drevesca na travniku pred Športnim centrom Ajdovščina. Zasaditve so tako zaključene, mlada drevesca in grmi pa že napenjajo brste in napovedujejo pomlad - v Ajdovščini še bolj zeleno, kot smo jo vajeni.

Lepo se debelijo brsti fige, zasajene v Dobravljah, v okviru projekta Zelena AjdovščinaŠe zadnje sadike trajnic in drevesc so čakale, da mine najhujši mraz in se zaključijo gradbeni projekti. Tako je krožišče na Colu že zasajeno s trajnicami, mlada drevesca pa bodo krasila površine pred prenovljenim vhodnim delom Zavoda za šport Ajdovščina. Projekt Zelena Ajdovščina, ki se uresničuje z dotacijo Taje in Iva Boscarola se v prvem delu tako zaključuje. 

Brsti na že vsajenih drevescih in grmovnicah, ki so pozimi dobro zaščiteni spali, pa že oživljajo in se napenjajo. Iz dneva v dan so bolj debeli, vsaka vrsta ima svoje barve in slog. Nekateri so bolj drobni drugi debeli, nekateri okrogli drugi podolžni, eni vzbrstijo še v mrazu, drugi čakajo na prve tople sončne žarke, iz nekaterih bo nastal cvetni poganjek, iz drugih se bo razvil list ali vejica ... Najdemo jih v vseh barvah – prava podoba življenja v malem. Izraz 'brstenje' tudi sicer radi uporabljamo v besednih upodobitvah za  prebujanja - ljubezni ali pa idej, to pove, kako globoko pomemben je. Pomlad je najlepši čas za opazovanje teh zanimivih Brsti sadnega drevja se že lepo razvijajo. procesov na drevesih, v upanju, da nam vreme ne bo spet kakšno zagodlo. Če so pozimi brsti zaščiteni pred mrazom, pa so spomladanske pozebe lahko usodne, predvsem za sadno drevje, pa tudi okrasne drevesne in grmovne vrste v takem primeru potrebujejo čas, da si opomorejo. 

Projekt Zelena Ajdovščina pa je ob vseh koristih, ki jih bomo imeli od samih zasaditev, prinesel še eno pomembno dodano vrednost - izkazalo se je, da je odnos velike večine občank in občanov do ozelenitev izredno pozitiven ter nas na združuje v pozitivnem razmišljanju in odnosu do okolja in narave nasploh, kar je neprecenljive vrednosti za zeleno prihodnost naše lokalne skupnosti.