Neverjetna leta - učinkovit program za zmanjševanje vedenjskih težav pri otrocih

datum: 18.02.2024
kategorija: Novice

Udeleženci zadnje skupine Neverjetnih let, skupaj z voditeljicama socialno delavko Eriko Brataševec in psihologinjo Elizabeto Šapla

Neposlušnost, impulzivnost, kljubovalnost, izbruhi jeze, nevodljivost in agresivnost – vse to so neželena vedenja otrok. Če vedenja vztrajajo dalj časa in neugodno vplivajo na celotno družinsko dinamiko, je čas, da ukrepamo. V družini z zahtevnejšim otrokom, morajo biti starši še toliko bolj proaktivni, enotni in dosledni kot sicer. Zdravo starševstvo je tako odločilnega pomena za optimalen zgodnji razvoj in dobro duševno zdravje otrok. Rešitev na tem področju predstavlja osnovni program Neverjetna leta, ki je namenjen tako preventivi, kot zgodnji obravnavi vedenjskih težav otrok. Program krepi veščine pozitivnega starševstva, spodbuja šolsko uspešnost otroka in predvsem dolgoročno vpliva na duševno zdravje otrok. Na Centru za socialno delo Severna Primorska, Enoti Ajdovščina že vrsto let prepoznavamo pozitivne odzive staršev, ki so bili vključeni v programe Neverjetna leta.

V sodelovalnem vzdušju razvijate vzgojne principe

Osnovni program je namenjen staršem in skrbnikom otrok, starih med 3 in 8 let. Program staršem pomaga razumeti otrokov razvoj, razvijati socialne in čustvene veščine otrok, spodbujati otrokovo samozavest ter samostojnost. Avtorica, klinična psihologinja dr. Carolyn Webster-Stratton, je program Neverjetna leta oblikovala tako, da poudarja krepitev pozitivnih odnosov v družini, preko vsakodnevne igre, skupnega časa z otrokom, usmerjanju pozornosti na otrokova pozitivna vedenja ter uporabo prijaznih, pozitivnih metod discipliniranja in vzgoje otrok. Poleg tega se program osredotoča tudi na krepitev starševske samozavesti in na učenje ustreznih strategij za soočanje s stresom ter prepoznavanjem lastnih čustvenih odzivov. 18-tedenski program je namenjen skupini do 12. staršev oz. skrbnikov in poteka enkrat tedensko, dve uri in pol. Treninge vodita strokovno usposobljeni voditeljici.

Učinkovite strategije, ki zmanjšujejo neželeno vedenje otrok

Trening starševstva Neverjetna leta starše opremi s konkretnimi veščinami, ki jih pridobijo z analizo učnih video posnetkov, izmenjavo mnenj, skupinskimi vajami ter aktivnostmi, ki jih tedensko preizkušajo doma. Na srečanjih obravnavamo teme, ki si sledijo sistematično in tako odgovorimo na številne starševske dileme: »Kako se vključevati v otroško igro? Na kakšne načine otroke učimo čustvenih, socialnih ali akademskih veščin? Kako oblikujemo pohvalo? Kdaj in kako v družini postavimo rutine? Kako otroku postavimo jasne meje? Kaj je pomembno, ko oblikujemo pravila? Kako naj se ustrezno odzovemo, ko ima otrok napad trme ali kako mu pomagamo pri reševanju težav?« Program ponudi strokovne, jasne in praktične rešitve na vsakdanje izzive starševstva. »Pri programu Neverjetna leta je predstavljena osnova vzgoje na zelo enostaven način z veliko praktičnimi primeri. Med programom sem ugotovila, da sem delala marsikaj narobe in to popravila, kar je prineslo odlične rezultate pri vzgoji otroka. Posledično je vplivalo tudi na moje boljše počutje in zadovoljstvo. Ko imamo slabe dneve in je težko, sedaj vem, da obstaja tudi drugačna rešitev. Pomembna je vztrajnost, volja, doslednost, postavljanje mej in predvsem miren ter razumevajoč starš, ki ga otrok najbolj potrebuje,« meni ena od udeleženih mam. Doslej je bilo na Ajdovskem in Vipavskem v programe Neverjetna leta vključenih več kot 200 staršev in skrbnikov. V februarju 2024 je z delom pričela nova skupina. Če vas zanimajo podrobnosti, si oglejte spletno stran www.neverjetna-leta.si, vaša vprašanja pa naslovite preko e-pošte: neverjetnaleta.ajdovscina@gov.si ali telefona 05 381 9176.

Elizabeta Šapla, univ. dipl. psih., voditeljica Neverjetnih let