»Vrzimo sidro kulture v vse pore življenja«

datum: 09.02.2024
kategorija: Novice

Marjan Krpan, slavnostni govornik Franc Koren, nagrajenci: Drago Sedmak, Silva Karim, Oktet Sotočje, Artur Lipovž, župan Tadej Beočanin

Na odru Dvorane prve slovenske vlade se je sinoči odvila osrednja proslava v občini ob slovenskem kulturnem prazniku. Čestitke letošnjim prejemnikom priznanj za ustvarjalnost na področju kulture, prejeli so jih zgodovinar Drago Sedmak, likovna pedagoginja in umetnica Silva Karim in Oktet Sotočje. Praznični govor je pripravil zdravnik, pesnik in publicist Franc Koren, njegove besede naslavljajo pričujoči članek.

Slavnostni govornik, zdravnik, pesnik, publicist Franc KorenZveza kulturnih društev Ajdovščina je na Prešernov dan tradicionalno povabila na osrednjo proslavo ob prazniku v naši občini. Udeležil se je je tudi župan Tadej Beočanin. Slavnostni govornik, zdravnik, pesnik in publicist Franc Koren, je praznične besede posvetil maternemu jeziku. Govoril je o raznolikosti in pestrosti jezikov in narodov, prav zato je pomembno pomniti naše korenine: »Vsak narod je zaznamovan s preteklostjo, samosvojim jezikom, spomini, navadami in običaji, z raznoliko umetnostjo, in tudi Slovenci nosimo to zaznamovanost v sebi.« Okrcal je navade sodobne komunikacije, krnjenje jezika, površno znanje materinščine, le kam to pelje, se sprašuje Franc Koren: »Izgubljajo Veliko priznanje je prejel muzealec, zgodovinar Drago Sedmakse lepe, klene slovenske besede …« Je pa tudi pohvalil bogato ustvarjalnost domačih ustvarjalcev in prireditev, ki bi si zaslužili nov hram kulture. Svoj govor je zaključil z besedami, ki smo si jih izposodili tudi za naslov pričujočega prispevka: »Ali se bomo v našem narodu zasidrali in varovali svetinjo slovenstva ali pa nas bo tok življenja odnesel. Vrzimo torej sidro kulture v vse pore življenja tukaj in zdaj.«

Oktet Sotočje letos praznuje 30 let delovanja. Zveza kulturnih društev Ajdovščina je najzaslužnejšim na področju kulture in ustvarjalnosti v naši skupnosti poklonila priznanja. Veliko priznanje za izjemen prispevek k ohranjanju kulturne dediščine, zgodovinskega in kolektivnega spomina Vipavske skupnosti je prejel zgodovinar Drago Sedmak. Priznanje za ustvarjalne dosežke na področju likovnih umetnosti, še posebej ilustracije, in za pedagoško bogatitev ustvarjalnosti mladih je prejela Silva Priznanje za ustvarjalnost in pedagoško delo na likovnem področju je prejela Silva KarimKarim. Oktet Sotočje pa je prejel priznanje za 30 let aktivnega zborovskega dela, predstavljanje slovenske pesmi doma in po svetu ter bogatitev kulturnega utripa.

Kulturni program slovesnosti se je posvetil Janezu SvetokriškemuOsrednji kulturni program proslave je bil posvečen Janezu Svetokriškem, letošnjega oktobra bo minilo 310 let od njegove smrti. Program so sestavili glasbeni komponist in oblikovalec zvoka Andrej Kobal ter interpreti Peter Bajnoci, Nejc Furlan in Dejan Slokar. Uvodno slovensko himno in zaključno Prešernovo Vrbo je zapela Tina Bolko ob spremljavi kitaristke Anete Gregorič. Proslavo je režiral Peter Avbar.