Čas za krofe in pustne norčije

datum: 10.02.2024
kategorija: Novice

Pustna sobota je danes. Doživite jo v polni in mastni norčavosti. Pust bo vedril že na dopoldanski Ajdovski tržnici. Kurenti, ki so včeraj zimo odganjali iz Lavričevega trga, danes nastopajo na dopoldanski pustni zabavi v vipavski Fami. Na popoldansko pustno rajanje vabijo na Predmeji. Zvečer si bodo duška dale tudi odrasle maškare na tradicionalnem KAŠ-evem pustovanju, letos v Vipavskem hramu. Na pustni torek pa bodo maškare okupirale Lavričev trg.

tČeprav ima pustovanje bogato tradicijo, ki seže zelo daleč nazaj v predkrščanske čase, pa smo na vsebino, na pomen tega obredja, skorajda pozabili. Se pa skozi čas ohranja tisti zabavnejši del pusta – šemljenje, druženje, krofi in druge mastne dobrote. Dandanes seveda z drugačnim namenom, kot nekoč – škoromatov pač ne gre primerjati s sodobnimi Elsami … Naše navade se prilagajajo času in pišejo nove zgodbe. Je pa domače Fotografsko društvo Veno Pilon poskrbelo za uvid v preteklost in tradicijo s foto razstavo na panojih ob grajski poti, predstavljajo namreč tradicionalno masko – škoromata.

tNo, letošnja pustna zgodba v Ajdovščini je bogata. Že včeraj so nas na povabilo Trgovskega podjetja Fama obiskali kurenti iz Etnografskega društva Ježevka s Ptuja, ki ohranjajo tradicijo tega izjemnega in edinstvenega običaja. Danes dopoldan kurenti nastopajo še v Vipavi, pred Trgovskim podjetjem Fama. Pustno obarvana je današnja Ajdovska tržnica – otroci si s sodelovanjem na pustnih delavnicah lahko prislužijo krof. Popoldan na pustno rajanje vabijo v Dom krajanov na Predmeji. Zvečer pa sledi še vsakoletna KAŠ-eva pustna zabava, letos v Vipavskem hramu.

Smo pa tudi v pričakovanju pustnega torka in vsakoletne popoldanske pustne zabave za družine. Maškare bodo letos okupirale Lavričev trg, organizatorji iz MKC Hiše mladih pa obljubljajo, da bo res cirkus, v goste so namreč povabili ekipo Cirkokroga.

Naužijte se krofov, privoščite si dobro zabavo!