Kurenti na ajdovskem placu, pust na Ajdovski tržnici

datum: 07.02.2024
kategorija: Novice

Pust prihaja, obilno bo navduševal tudi po naših krajih. Na petkovo dopoldne bodo na ajdovskem placu preganjali zle duhove in zimo tradicionalni ptujski kurenti. Na prav poseben način bo pustovanje obeležila tudi sobotna Ajdovska tržnica – ustvarjalno in okusno.

kurenti v ajdovščini.JPGPustovanje je zelo star običaj, ki sega daleč v pradavnino. Krščanstvo ga je kasneje umestilo v praznično leto 40 dni pred veliko nočjo, s katero je kar precej povezan. Pust je zadnji čas pred postom, ko se lahko do sitega (in čez) najemo tistih finih mastnih jedi – od mesa do krofov. Nato pa naj bi se po tradiciji do velike noči postili, oziroma naj ne bi jedli mesa (carneleva/opustiti mesto – od tod izraz carnevale). Pustni čas tako predstavlja most med zimo in pomladjo.

Na povabilo Trgovskega podjetja Fama Vipavsko dolino že vrsto let obiskujejo tudi tradicionalni ptujski kurenti iz Etnografskega društva Ježevka. V petek, 9. februarja ob 11. uri, bodo nastopili na Lavričevem trgu v Ajdovščini, v soboto, 10. februarja, pa na tradicionalnem dopoldanskem pustnem rajanju v Trgovskem centru Fama v Vipavi.

Ko na tržnici zadiši po pustnih dobrotah … 

02_oglas_latnik-02.pngMed jedmi, ki najbolj zaznamujejo pustni čas, so jedi iz ocvrtega testa, krofi in miške, brez katerih si skorajda ne predstavljamo pravega pusta. Na mizi seveda ne sme manjkati mesa, predvsem klobas, ki so skupaj s kislim zeljem ali repo najbolj razširjena pustna jed. Pridružite se nam v soboto, 10. februarja, med 9. in 11. uro na Ajdovski tržnici, kjer bomo ustvarjali in se sprostili v pustnem razpoloženju! Otroci bodo imeli priložnost sodelovati v ustvarjalnih aktivnostih in se posladkati s svežimi krofi. Poleg pustnih aktivnosti bo na Ajdovski tržnici na voljo tudi redna ponudba svežih lokalnih pridelkov. Na stojnicah boste lahko izbirali med okusnimi dobrotami z naših kmetij, kot so mlečni izdelki, jajca, meso, svež kruh, dišeč čaj, raznolika zelenjava in še marsikaj drugega. Na pustno soboto, 10. februarja, se bomo na Ajdovski tržnici skupaj zabavali in uživali v pustnem vzdušju. Ne pozabite, vsak otrok, ki bo sodeloval v ustvarjalnicah, bo nagrajen s slastnim krofom! Se vidimo na Ajdovski tržnici, kjer se pust začne na prav poseben način!

URNIK TRŽNICE: četrtek 7.00 – 12.00, sobota 7.00 – 12.00, Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina, trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06, trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/

Pustno rajanje za odrasle v soboto zvečer v Vipavskem hramu prireja tudi Klub ajdovskih študentov. MKC Hiša mladih pa bo na pustni torek z maškarami okupirala Lavričev trg, v primeru slabega vremena pa se tradicionalno torkovo popoldansko otroško pustno rajanje seli v veliko dvorano Športnega centra Ajdovščina.