V Vipavskem Križu je potekalo regijsko srečanje SOS

datum: 18.01.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v Vipavskem Križu gostila delovno srečanje občin Goriške regije pod okriljem Skupnosti občin Slovenije, na katerem so udeleženci izpostavili tematike, vezane na delovanje in povezovanje lokalne oblasti z državno politiko.

tPo uspešno izvedenem prvem ciklu regijskih srečanj v preteklem letu, organizira Skupnost občin Slovenije drugi cikel srečanj po regijah. Drugo regijsko srečanje je na četrtkovo dopoldne gostila Občina Ajdovščina v Vipavskem Križu. Dogodka so se udeležili župani in direktorji občinskih uprav z goriškega, tolminskega, vipavskega in notranjskega. Srečanje je vodil predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Vladimir Prebilič, namenjeno je bilo pregledu delovanja Skupnosti občin Slovenije in vključevanja občin članic v aktivnosti SOS ter pogovoru o potrebah in pričakovanjih občin članic. Kot je po srečanju povedal dr. Prebilič, so se dotaknili zlasti dveh izzivov, in sicer višine zneska povprečnin, pa tudi protipoplavne obnove. »Država je ogromno sredstev namenila poplavni obnovi, bolj preudarno bi bilo, da bi zneske razdelili in pustili izvedbo projektom, ki niso nujno povezani s poplavami, saj bodo sicer vse regije prikrajšanje, tudi za tiste že načrtovane projekte, kar bo z gotovostjo zaustavilo razvoj določenih območij,« je dejal predsednik SOS. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Tadej Beočanin, ki je med drugim izpostavil pomembnost uskladitve splošnih stališč v odnosu do politike, ki jo kreira država. »Tekom sestanka je bilo izpostavljenih kar nekaj tem, ki so občinam skupne, predvsem so bile izpostavljene tiste tematike, pri katerih smo popolnoma odvisni od države. Izpostavljena so bila sofinanciranja gradenj šol, zlasti  prostorov za skupine s prilagojenim programom, ki predstavljajo nacionalen pomen, so pa v polnem financiranju lokalnih skupnosti, enako denimo tudi problematika z dolgotrajno oskrbo, zdravstvom …«.

Skozi celotno srečanje je bilo zaznati kar nekaj sistemskih pobud v smislu povečanja vloge lokalne samouprave pri sprejemanju odločitev na ravni države.