Javni stanovanjski sklad z novo direktorico

datum: 18.01.2024
kategorija: Novice

Alenka Čadež Kobol je vodenje Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina prevzela z januarjem.

Alenka Čadež Kobol je z januarjem prevzela vodenje ajdovskega stanovanjskega sklada. Dolgoletna vodja oddelka za gospodarske javne službe in investicije na naši občini že smelo načrtuje prednostne naloge Javnega stanovanjskega sklada, ki se je prav v teh dneh uspešno vključil v Združenje stanovanjskih skladov Slovenije.

Javni stanovanjski sklad Občine Ajdovščina je bil ustanovljen leta 2021. S tem letom je njegovo vodenje prevzela Alenka Čadež Kobol, ki se veseli novih izzivov. Potem ko je sklad lani uspešno pridobil sredstva z okoljskega ministrstva za nakup devetih neprofitnih najemnih stanovanj, je tudi uspešno izpeljal javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, obnovil je tudi praznih najemnih stanovanj in lani kupil dve novi stanovanji, letos namerava kupiti še tri na Ribniku ter štiri ob Hublju. Pri tem se bo posebno skrb namenilo stanovanjski problematiki mladih, za katere se obeta gradnja nizkocenovnih hiš v Dobravljah, pri  izvedbi katerih bo s subvencijo mladim in mladim družinam pomagala tudi Občina. Okrepitev stanovanjskih enot namerava krepiti tudi v prihodnje, kot izpostavlja nova direktorica: »Z občino smo zastavili ambiciozno politiko nakupa stanovanj v blokih Lotus na Ribniku in Hublju, nadaljevali pa bomo tudi s prenovo praznih stanovanj. Želim si, da bi v tem času uspeli izpeljati vsaj par pilotnih projektov v praznih stanovanjskih objektih na podeželju, ki bi jih nato oddali ranljivim skupinam prebivalstva, mladim, mladim družinam, starejšim. Kar 20 % stanovanj je namreč praznih.  Najprej bo potrebno poiskati mnenje na trgu, a menim, da je naše podeželje privlačno za bivanje, z dobrimi prometnimi povezavami, kar bi z gotovostjo privabilo nove stanovalce.« V nadaljevanju si želi gospodarne prenove stanovanj. Javni stanovanjski sklad Občine Ajdovščina ima namreč v lasti več kot 100 stanovanj, ki so po večini starejša, dotrajana, potrebna obnove, z učinkovitim nadzorom pa se načrtujejo temeljita vzdrževalna dela. Kot svojo prvo prednostno nalogo pa direktorica izpostavlja javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj. Na razpis je prispelo 68 vlog, do konca marca bodo znani rezultati, upravičencem bo na voljo 21 stanovanj.

S tem letom se je sklad tudi uspešno vključil v Združenje stanovanjskih skladov Slovenije, prek katerega si nadeja dobro sodelovanje z državno stanovanjsko politiko. »Sklad si bo prizadeval tudi za iskanje sredstev iz državnega proračuna, ki so na voljo prek republiškega stanovanjskega sklada in sredstev EU,« je še povedala nova direktorica sklada.