Mladi v snovanju svojih prvih podjetniških idej

datum: 17.01.2024
kategorija: Novice

Na Srednji šoli Veno Pilon se je danes odvilo srečanje dijakov ajdovske in vipavske gimnazije, na katerem so snovali svoje prve podjetniške ideje v sklopu projekta Popri Primorskega tehnološkega parka. Dijake je med ustvarjalnimi delavnicami obiskal tudi župan Tadej Beočanin.

tPrimorski tehnološki park že več let zapored v sodelovanju z drugimi organizacijami prireja Startup izziv – Popri. To so tridnevne delavnice namenjene mladim, prek katerih mladi spoznajo metodologijo podjetništva in na podlagi lastne ideje, projekta ali problema poskušajo ugotoviti, kje se skriva poslovna priložnost. Načrt, ki ga pripravijo, lahko prijavijo na nacionalno tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih POPRI. V letu 2023 se je dogodek razširili na štiri lokacije po Severni primorski (Idrija, Tolmin, Nova Gorica, Ajdovščina) v sodelovanju z Gimnazijo Jurija Vege Idrija, Gimnazijo Tolmin, Gimnazijo in ŠC Nova Gorica ter SŠ Veno Pilon in Škofijsko gimnazijo Vipava. K organizaciji in izpeljavi dogodka v januarju 2023 so se pridružile tudi podporne institucije RRA ROD Ajdovščina, PRC Tolmin in ICRA Idrija. Ker je bil dogodek uspešno izpeljan in obiskan, so letos svojo dejavnost razširili tudi v Koper v sodelovanju s šolami STŠ Koper in SEPŠ Koper ter podporno institucijo Regionalni razvojni center Koper.

tTridnevne delavnice so v polnem teku, na Srednji šoli Veno Pilon je mlade dopoldan obiskal župan Tadej Beočanin in pozdravil podjetniške ideje mladih. »Pozdravljam tovrstne dogodke, ki mlade povežejo v duhu kreativnosti, inovativnosti, podjetnosti, pa tudi drznosti. Ne gre spregledati izjemno pomembne note celotnega dogodka – povezovanje mladih s podpornim okoljem, gospodarstvom in ustanovami, ki mladim nudijo pomembno podporo. Hvala organizatorjem, mentorjem in vsem zaslužnim za realizacijo dogodka, ki bo mladim prinesel pomembne prve izkušnje s poslovnega sveta

V projektu letos sodeluje 200 mladih, v Ajdovščini so zasnovali štiri podjetniške ideje, ki prednjačijo s svojo inovativnostjo. Dijaki so zasnovali preprogo, ki spodbuja razvoj otroka, krtačo za čiščenje oprimkov pri plezanju, olje proti zadahu psov ter otroško knjigo, pri kateri so otroci sami ilustratorji in rišejo prizore iz knjige. Zaključek s predstavitvijo idej dijakov bo 18. januarja v Primorskem tehnološkem parku.