Mladi za mlade – izobraževanje za inštruktorje mladinskih delavnic

datum: 16.01.2024
kategorija: Novice

Ta konec tedna se bo v Ljubljani odvil prvi del izobraževanja za mlade prostovoljce v okviru programa Mladinske delavnice 2024, za pridobitev naziva inštruktor mladinskih delavnic. Na seminar vabi tudi Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina. Udeležba je brezplačna!

Mladi med 18. in 30. letom ste vabljeni na izobraževanja za prostovoljce, inštruktorje mladinskih delavnic. Izobraževanje bo potekalo v dveh sklopih, v dveh vikendih, pričenši že ta konec tedna, torej od 19. do 21. januarja. Udeležba na seminarju je brezplačna, pridobljeno znanje pa nadvse koristno.

Preventivni program Mladinske delavnice poteka pod okriljem Društva za preventivno delo, kakovost programa je prepoznala tudi Socialna zbornica Slovenije, tako sodi v mrežo javnih socialnovarstvenih programov. Mladinske delavnice, ki se izvajajo tudi po šolah na območju občin Ajdovščina in Vipava, so namenjene šolarjem 8. in 9., po potrebi pa tudi 7. razreda. To je obdobje zgodnje adolescence, telesnih, psiholoških in psihosocialnih sprememb, ko so mladostniki še posebej dovzetni za rizično vedenje. Mladinske delavnice tako mladim pomagajo oblikovati pozitivno samopodobo ter prispeva k osebni in socialni integraciji. Za mlade program pomeni odlično motivacijo in možnost za ustvarjalno delovanje in aktivno socialno življenje.

Inštruktorji mladinskih delavnic so ključnega pomena za nadaljnji razvoj zelo kakovostnega programa. Za vodenje mladih pa potrebujejo dobro podlago v znanju, spretnostih in izkušnjah, ki jih bodo pridobili na usposabljanju, med drugim so to:

  • razumevanje dinamike ter znanje in veščine vodenja najstniške skupine uporabnikov,
  • osnove načrtovanja in izvedbe delavnic,
  • izkušnje s področja dela z mladostniki,
  • prenos teoretičnega znanja v prakso,
  • naziv inštruktor/-ica programa Mladinske delavnice,
  • osebno in profesionalno rast,
  • referenco pri iskanju zaposlitve (potencialni delodajalci nas poznajo!),
  • nova poznanstva.

Če vas to področje zanima in bi želeli izvedeti še več, se obrnite na koordinatorko delavnic v MKC Hiša mladih Saro Bone (sara.bone@mc-hisamladih.si, 041 945 392 ali pa osebno v hiši v Palah). Če ste izvedeli dovolj in bi se želeli prijaviti, izpolnite e-prijavnico.

Ko boste opravili seminar, se boste po svojih časovnih zmožnostih, kot inštruktor mladinskih delavnic,  lahko vključevali kot izvajalci delavnic na osnovnih šolah v lokalnem okolju.